Djurens Rätt
31 December 2014

Djurrättsåret 2014

Som alltid i dessa tillbakablickar blir det endast en liten del som kommer med. De dagliga insatserna som görs av Djurens Rätts aktiva, medlemmar, anställda och sympatisörer och som ligger till grund för många av framgångarna som nämns nedan, kanske inte finns med. Men det är endast tack vare detta som förändring för djuren är möjlig.

Minns ni januari 2014 då...

GANT Sverige, Zara och Intersport ansluter sig till Djurens Rätts pälsfria lista och företaget Fry's Family och Matmagasinet VEGO får Djurens Rätts märkning "100% VEGANSKT".

Djurens Rätt samarbetar med European Coalition to End Animal Experiments i försöken att stoppa exporten av apor från Mauritius till djurförsökslaboratorier i Europa. I Schweiz förbjuds rollkur och hudvårdsmärket Dermalogica gör comeback på listan över företag som inte testar på djur, efter att ha upphört att sälja sina produkter på den kinesiska marknaden.

Det första numret av Matmagsinet Vego - Sveriges första veganska recepttidning - kommer ut med sitt första nummer den 23 januari men redan den 8 januari utropade vi 2014 till Vegoåret med stort V i vår blogg.

TV4 rapporterar om hur cirkusar som turnerar i Sverige ofta får anmälningar och det fullständiga underlaget finns som alltid på djurensratt.se.

På Facebook sprids en länk om slakten av valar på Färöarna och många hör av sig till Djurens Rätt angående detta. Vi tar fram protestmöjligheter. Den 29 januari lämnar Djurens Rätt in sitt yttrande över till Jaktlagsutredningens delbetänkande "Viltmyndigheten - Jakt och viltförvaltning i en ny tid".

I januari 2014 delar LRF i Nyköping ut hamburgare i protest mot att skolorna i kommunen infört en köttfri dag och hashtaggen #LRFgate var född i sociala medier. I Danmark tar samtliga livsmedelsaffärer (fler än 2 500 stycken) bort foie gras från hyllorna.

Minns ni februari 2014 då...

Riksdagen röstar igenom förändringar i djurskyddslagen vilket bland annat innebär att sexuella övergrepp på djur förbjuds i Sverige från den 1 april och att ett center för alternativ till djurförsök ska instiftas vid Jordbruksverket. Stora framgångar, men mycket annat från djurskyddslagsutredningen kvarstår.

Den 8 februari öppnar dörrarna till mässan Vegovision i Umeå, arrangerad av Djurens Rätt Umeå. Mässan slår besöksrekord (naturligtvis). 6 000 butiker världen över blir anslutna till Djurens Rätts pälsfria lista då Inditex blir pälsfria och vi gläds åt trenden att allt fler företag tar ställning för djuren genom att välja bort päls.

Vi uppmärksammar hur hemlösa hundar dödas inför OS i Sotji och i februari arrangeras Vegoforum i Stockholm - Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom är med och debatterar odlat kött. Företaget Anamma tar bort äggvitan ur alla sina produkter och blir därmed det största helvegetariska varumärket på den svenska marknaden. TUI, Tysklands största resebyrå, slutar erbjuda besök till delfinarier på sina resor.

Döda kor flyter i land runt Östersjön och vi upprörs alla över giraffen Marius sorgliga öde på Köpehamn Zoo . Djurens Rätt får i och med detta chansen att kommentera det oetiska med djurparker i medier världen över, från USA till Indien och Taiwan. Vi medverkar i Tidningens Telegrambyrå om kaniner som mat och i NRK-programmet Forbrukerinspektørene om märkning av pälsprodukter.

Djurens Rätt Linköping-Kinda/Åtvidaberg springer Blodomloppet för djuren, Djurens parti bildas och Kommunstyrelsen i Lund beslutar att vid inköp av rengöringsmedel bara upphandla icke-djurtestade produkter.

Minns ni mars 2014 då...

Djurens Rätt släpper en opinionsundersökning som visade att var tionde svensk nu är vegetarian eller vegan, en ökning med 4 procentenheter på fem år. Undersökningen visade också att intresset för att välja vegetarisk mat generellt har ökat. Undersökningen får ett stort massmedialt genomslag, både i svensk och internationell media.

Djurens Rätt Gävle-Sandviken stoppar jakten på sex lodjur i Gävleborgs län och Djurens Rätt anmäler transporten av levande kräftor i små lådor som vi menar strider mot djurskyddslagen.

När European Coalition to End Animal Experiments lanserar sin EU-valkampanj i Rom den 19 mars finns vi på plats. I mars är vi också i London för ett möte om djurförsöksfrågor hos organisationen BUAV, som under månaden släpper undersökningen "Born to die" där de har dokumenterat hur beaglevalpar används i djurförsök vid ett brittiskt djurförsökslaboratorium.

En ansökan till ett djurförsök med 50 000 djur avslås i en djurförsöksetisk nämnd och Stayhard ansluter sig till Djurens Rätts pälsfria lista. En reklamfilm från Svenska Pokerförbundet uppmärksammas på grund av att en levande gris och fisk används. Staden Barcelona förbjuder allt som liknar tjurfäktning.

På Oscarsgalan den 6 mars tar Ellen DeGeneres världens populäraste selfie någonsin och mer än hälften av intäkterna från bilden skänker hon till världens största djurskyddsorganisationen, HSUS. Applåder till Ellen och mobiltillverkaren Samsung!

EU-parlamentets utskott för jordbruk och landsbygdens utveckling antar en resolution som vill lösa situationen för hemlösa hundar i EU-länderna.

Minns ni april 2014 då...

Ett förbud mot sexuella övergrepp på djur träder i kraft den 1 april. Ett flera decennier långt arbete av väldigt många ger resultat! I en debattartikel på sajten SVT Opinion försvarar vi förbudet mot dess kritiker.

I början av april arrangeras vår sommarturnékickoff i Uppsala och världens bästa sommarturné rullar igång.

Företagen Veganlådan och VEGMAT.se:s Snackbox får vår märkning "100% VEGANSKT" - bägge lådorna är prenumerationstjänster på veganska produkter och är de första i sitt slag i Sverige.

I samband med valborgsmässoafton uppmärksammar vi att ett stort antal djur bränns till döds i brasorna och tipsar om vad alla kan göra för att majbrasan inte ska bli en dödsfälla för djuren.

Minst 18 000 djur räddas undan djurförsök i Europa genom arbete kopplat till EU:s kemikalietestningsprogram, där Djurens Rätt är en del.

Den 18 april är vår debattartikel på Nyheter24 med rubriken "Kan du fira påsk med ett rent samvete?" den hetaste i Sverige på sociala medier. Vår varning om att påskfjädrar kan komma från plågade djur får stort genomslag i media och vi intervjuas av bl.a. SVT:s Rapport och av nyhetsbyråer i både Sverige och Danmark.

På Försöksdjurens dag den 24 april kan vi visa att svenska folket vill ha ett förbud mot djurförsök på apor, vilket ger tyngd åt vår kampanj "Försök inte med mig" som lanserades just denna dag. Den 24 april debatterar vi också om djurförsök är rätt eller fel i Aftonbladets webb-TV.

Vi hinner däremot inte ens dra igång årets påskkampanj innan både Willys och Coop meddelar att de slutar sälja burägg och trenden är tydlig - konsumenter och butik efter butik ratar buräggen. Endast ICA kvarstår som den enda stora livsmedelskedja som fortsätter sälja burägg (även om deras försäljning av burägg minskat från 29 procent av äggen till aktuella siffran 7 procent sedan Djurens Rätt inledde sin kampanj).

Lördagen den 12 april arrangeras mässan Vegovision i Göteborg av Djurens Rätt Göteborg med drygt 2 000 besökare och i april fick vi också veta att Liseberg öppnar den helvegetariska restaurangen The Green Room.

Minns ni maj 2014 då...

Djurens Rätt genom en ny opinionsundersökning kunde visa att stödet för en avveckling av minkfarmningen i Sverige ökat från 7 av 10 svenskar som är för ett förbud till 8 av 10 svenskar. Onsdagen den 28 maj överlämnar vi 30 000 namnunderskrifter för pälsdjuren till riksdagen genom riksdagens talman Pär Westerberg.

Klädkedjan Joy och skobutiken Håkanssons dyker upp på Djurens Rätts pälsfria lista och den 13 maj släpper vi rapporten "Böka på betong" om svensk grishållning.

Dagen efter, den 14 maj, arrangerar vi en debatt i Kungsträdgården i Stockholm med kandidater till EU-parlamentet som en del i vår kampanj inför EU-valet. Efter valet kan vi konstatera att Sveriges EU-parlamentariker, mycket tack vare vårt lobbyarbete, var bäst av alla på att skriva under det gemensamma manifestet för djuren i Europa. Nederländska Partij voor de Dieren och tyska Tierschutzpartei tar plats i EU-parlamentet som de första djurpartierna som lyckas med detta.

Den 23 maj slås det fast att förbudet mot handel med sälprodukter i EU består - en seger för sälarna! I maj öppnar butiken Vegstore i Göteborg och mässan Vegofesten arrangerades i Örebro. Vi debatterar långa djurtransporter i media och skapar en onlineprotest mot Karolinskas plågsamma djurförsök på gravt skadade möss.

Från Indien kommer nyheten att landet stoppat användningen av tjurar i arrangerade kamper och landet tar ett första steg mot att helt förbjuda djurtestad kosmetika.

Minns ni juni 2014 då...

Djurens Rätt arrangerade rikskonferens i soligt Stockholm och bland föreläsningar och diskussioner delade vi ut 2014-års Guldråtta till Gärdets Djurklinik för deras initiativ till att ge gratis vård till hemlösas djur. Nicole van Gemert från Bont Voor Dieren föreläser på konerensen om pälsindustrin i Nederländerna.

Vi släpper en ny version av appen Djurvänligt och Brasilien förbjuder djurförsök för kosmetika. Mexico City förbjuder djur på cirkus och Oslo kommun har i ett beslut sagt nej till cirkusar som har med sig elefanter när de uppträder.

Djurens Rätt sommarturné rullar igång ordentligt runt om i landet och den digitala vegotidningen Vegmat har premiär. Sveriges sista chinchillafarm stänger och de 243 chinchillorna på farmen omplaceras av organisationen Djurrättsalliansen.

Ett samarbete mellan Kastreringsbussen och Djurens Rätt för katter i Skåne har blivit möjligt tack vare pengar som testamenterats till Djurens Rätt. Reklamombudsmannen slår fast att något som innehåller fisk inte kan kallas för vego.

Efter stora protester stoppas planerna för en mega-minkfarm som hade tänkt etablera sig i Belgien. Djurens Rätt får kontakt med en svensk kvinna i Kina och får direktrapporter från en växande djurrättsrörelse i landet.

Minns ni juli 2014 då...

Brutala filmer visade hur får i Australien behandlas i ullproduktionen. "Lägg tillbaka plagget om det står "ull" på klädetiketten" rådde vi den medvetne konsumenten. Många företag börjar fundera på djurprodukter.

Den 8 juli var vår debattartikel på Nyheter24 med rubriken " Gå inte på kycklingindustrins missvisande reklam" den hetaste i Sverige på sociala medie, juli 2014 var annars vår sommarturnés mest intensiva månad. Sommarturnécoacherna Emelie, Sebastian, Hannah och Sofia tillsammans med alla fantastiska volontärer sprider ett budskap om djurs rättigheter på festivaler, marknader, torg och gator.

Djurens Rätts hästgrupp samlar in berättelser om att stoppa våldet mot hästarna. Berättelserna om hästsportens baksidor strömmar in.

Valrörelsen pågår och vi landar i slutet av juli återigen i Visby för att delta i Almedalsveckan med bl.a. tre fullsatta seminarier och videointervjuer med två partiledare och flera andra representanter för de politiska partierna.
Indien förbjuder importen av foie gras.

Minns ni augusti 2014 då...

Viltrehabiliterare och Djurambulansen i Dalarna ryckte ut för att hjälpa vilda djur som skadats i samband med den stora skogsbranden i Västmanland. Hjälpinsatsen finansierades av Djurens Rätt.

Vår sommarturné är inne på slutspurten och vi deltar bl.a. på den populära festivalen Popaganda vid Eriksdalsbadet i Stockholm, på Hx i Helsingborg och Örebro Pride.

Coop:s tidning "Mer smak" lägger till avdelningen Vego - " 15 sidor för dig som vill äta mer grönt" - och i Växjö öppnar Astrid och aporna en butik. Greklands jordbruksdepartement avsätter 1,3 miljoner euro - motsvarande 12 miljoner kronor - för att bygga djurhem i landet och Nya Zeeland förbjuder hajfening.

"Låt elefanterna slippa cirkus" skriver vi i en debattartikel på SVT Opinion den 13 augusti och sju svenska minkfarmare anmäls till åklagare sedan det upptäckts att de haft tusentals fler djur på farmen än de haft tillstånd till.

Minns ni september 2014 då...

Vi röstade i riksdagsvalet och Djurens Rätts stora valkampanj fick sin slutpunkt. Ett flera månader långt arbete med att kartlägga partiernas djurpolitik för att ge den som vill rösta djurvänligt en möjlighet till detta är till ända.

Vi sammanfattar världens bästa sommarturné för 2014 och kan konstatera att vi slog "all time high" i medlemsvärvning och välkomnade hela 1 396 nya medlemmar till Djurens Rätt.

Den amerikanska psykologen och djurrättsförespråkaren Melanie Joy höll tre fullsatta föreläsningar i Stockholm, Göteborg och Malmö, bl.a. i samband med vårt deltagande på bokmässan i Göteborg där vi som vanligt har fullt med trafik kring vår monter.

Vi provsmakade Lysekils Vegetariskt Pålägg av mildrökt TångCaviar, vilket senare utses till Årets vegoprodukt av vår konsumentansvariga Gabriella Terneborg i bloggen Vegokoll. Malou von Sivers i TV4 blev vegan (i alla fall för ett tag) och Mattias Kristiansson gav ut kokboken "Vego", som fick betyget "den allra bästa kokboken just nu" på Vegokoll. I Helsingborg drog Djurens Rätt Helsingborg igång kampanjen "Välj Vego, Helsingborg". I Linköping arrangerades mässan Linköping Vego.

Den 21 september tar vi del av en sammanfattning som visar att en tredjedel av Sveriges kommuner har infört en vegetarisk dag i veckan, en del efter medborgarförslag från medlemmar i Djurens Rätt, och den 7 september arrangerar Djurens Rätt Stockholm en demonstration för minkarna i centrala Stockholm . Ett stort tack till alla er som deltog!

Sedan slutet av december 2013 har Djurens Rätt i samarbete med föreningen Rädda katterna bedrivit ett projekt för att rädda hemlösa katter i Stockholmsområdet. Projektet avslutas den 15 september.

I en debattartikel på sajten Nyheter24 kritiserar vi älgjakten och den blir som brukligt flitigt delad och diskuterad.

Minns ni oktober 2014 då...

AddNature dyker upp på Djurens Rätts pälsfria lista och vi lägger ut en uppmaning riktad till Quorn, Hälsans kök och ICA om att ta bort äggvitan i deras frysta produkter. Hälsans Kök hör av sig och vill träffas (se November) och Quorns PR-byrå i Sverige hör av sig och vill talas vid.

Den 8 oktober firade Djurens Rätt sin 132:a födelsedag med pompa och ståt och den 4 oktober uppmärksammar vi Djurens dag genom att - vad som blivit en tradition - uppmärksamma vikten av att adoptera, inte köpa, om en är på jakt efter en ny familjmedlem.

Den 29 oktober kommer ett olyckligt förtydligande om EU:s förbud mot djurtestad kosmetika- och hygienprodukter som lyfter fram vikten av att fortsätta kämpa trots att segrar kan verka klara.

"Stoppa våldet", uppföljaren till skivan Artister mot Speciesism - vars intäkter går till Djurens Rätt och Djurrättsalliansen, släppes och Indiens får världens första vegetariska stad (även om det senare visades sig finnas fler än en, och att en av de andra kanske var före). Indien förbjuder också djurtestad kosmetika.

I oktober anmälde LRF Mjölk Oatly för deras reklam för havremjölk. "Har komjölken någonsin varit så ifrågasatt som den är nu?" frågade vi oss i vår blogg och fler än någonsin tidigare sökte på ordet "vegan" på Google i oktober 2014 (även om det senare visades sig att det nog ändå var fler i januari 2014 än i oktober). En dansk domstol slår fast att minkuppfödning får kallas för djurplågeri, vilket sätter stopp för en årslång tvist.

Djurens Rätt granskas och godkänns i Givareguidens granskning av ideella organisationer. Av 217 granskade organisationer är Djurens Rätt en av 28 som får högsta betyg.

Minns ni november 2014 då...

Regeringen ger i uppdrag åt Jordbruksverket att inleda bildandet av ett kompetenscentrum för alternativ till djurförsök (3R-frågor). Djurens Rätt välkomnar och applåderar beslutet, inrättandet av ett sådant center är ett krav som vi har drivit under lång tid! Däremot är vi kritiska mot den delen av beslutet som handlar om att centret ska finansieras inom ramarna för Jordbruksverkets nuvarande budget.

Sveriges andra veganska recepttidning - Vegourmet - kom ut i tryck och vi träffade företaget Hälsans Kök för att prata om deras nya produkter utan äggvita. "Det är bra att minska på köttet och äta mer vegetariskt" säger Livsmedelsverket som släpper nya kostråd för vegetarisk mat.

Hela världen charmas av multisporthunden Arthur och i början av månaden skriver vi en debattartikel som uppmanar Isabella Löwengrip att inte simma med delfiner. I Thailand får landet sin första djurskyddslag. PETA släpper en film som avslöjar att märkningen "Origin Assured" för pälsplagg inte på något sätt skyddar djur från lidande. Filmer från svenska pälsdjursfarmer finns med i materialet.

På Internationella vegandagen användes taggarna #minveganskafrukost och #minveganskalunch på Instagram för att uppmärksamma dagen och i samband med Pälsfria fredagen delade Djurens Rätt ut diplom till pälsfria butiker i bl.a Karlstad, Umeå och Stockholm. I Malmö manifesterades det för pälsdjuren. I Norge deltar hela 7 000 personer i demonstrationer mot pälsindustrin.

Modejätten Bestsellers alla märken anslöt sig till Djurens Rätts pälsfria lista.

Minns ni december 2014 då...

Djurens Rätt startade ett upprop för en skinnfri handel efter att filmer avslöjat hur hundar brutalt slogs och dödades för att bli sitt skinn. Skinnprodukterna kan finnas i Sverige. Den 22 december debatterade Djurens Rätts Cecilia Mille i TV4:s Nyhetsmorgon och nästan 14 000 personer skrev under vår namninsamlingen innan året tog slut.

Djurens Rätt blev 250 000 fans på Facebook och kunde glädjas åt sin största medlemsökningen sedan 1988 och det högsta medlemsantalet på 10 år. Den vikande medlemstrenden har utan tvekan vänt och alla som är en del av Djurens Rätt har anledningen att glädjas och vara stolta åt denna bedrift!

Mexiko och Malta förbjöd djur på cirkus och Djurens Rätt tilldelades utmärkelsen Årets Nyhetsrum av företaget Mynewsdesk. I Köpenhamn får vi ta emot ett diplom för att vi representerar Sverige i tävlingen European Business Awards.

En domstol i Argentina har slagit fast att en orangutang kan ses som en icke-mänsklig person och därmed ha rätt till frihet. Djurens Rätt intervjuas av Expressen om Zlatans älgjakt och nyheten får ringar på vattnet och plockas upp av sportmedier runt om i världen där Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom citeras.

Apollo tar som första nordiska charterarrangör bort plågsamma elefantutflykter från programmet och City Gross slutar att sälja fyrverkerier.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: