Djurens Rätt
30 December 2015

Djurtränare i Hollywood slår tiger på film

smygfilmade bilder som organisationen PETA har kommit över så går det att se hur ägaren till Bowmanville Zoological Park slår en tiger med en piska när djuret tränas att göra konster. I filmen hörs också personen säga "jag gillar att slå honom i ansiktet" liksom "om alla gånger jag hade slagit honom hade spelats in på video så hade PETA bränt när det här stället till grunden".

Bowmanville Zoological Park är samma anläggningen som tränade och levererade den tiger som användes i inspelning av den populära filmen Life of Pi (Berättelsen om Pi).

Djurtränaren har försvarat sig och menar att filmen som PETA har släppt visar att han slår med piskan bredvid tigern.

Djur i film är ett återkommande ämne, och vi har tidigare bl.a. skrivit om hur en levande elefant används i inspelningen av den svenska storfilmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, hur 27 djur dog när filmen The Hobbit spelades in och att späckhuggare i fångenskap användes i filmen Rust and Bone. Tills detta ska läggas de djur som används i reklamfilm, som senaste av Svenska Pokerförbundet. Samt positiva nyheter som att San Fransisco har förbjudit vilda djur i filminspelningar och att storfilmen Noah endast använda animerade djur under filminspelningen.

Djur används som underhållning i en lång rad sammanhang, och djur förekommer ofta i filmer, både i spelfilmer och i reklamsyfte. Gemensamt för dessa sammanhang är att de använder djur för människans nöjes skull - det ligger inte i djurens intresse att transporteras eller att tvingas göra konster. Djur är kännande individer, med egna behov och intressen. Djurens Rätt vill att djur och deras intressen ska tas på allvar, och vi arbetar mot alla former av utnyttjande av djur i underhållningssyfte.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: