Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Vego/Vego_19
03 October 2023

Djurvälfärd och vego naturliga delar när miljöbästa kommuner koras

Den 3 oktober 2023 gratulerades Lund som vinnare när resultatet av Aktuell Hållbarhets kommunrankning ”Miljöbästa kommun” presenterades. Rankningen som genomförs för 15:e året inkluderar djurvälfärd och växtbaserad mat som viktiga hållbarhetsdimensioner, utifrån Djurens Rätts ranking Djurvänlig kommun.

För tredje året bidrar Djurens Rätt till resultatet genom att Djurvänlig kommun är poänggrundande i Aktuell Hållbarhets rankning ”Miljöbästa kommun”. Dagens vinnare Lund kom på plats 19 i Djurvänlig kommun 2023. Lunds kommun ligger längre fram än genomsnittet exempelvis genom att ha flera vegetariska dagar per vecka i skolan.

- Jag vill gratulera Lund och alla andra kommuner som hamnar högt på listan till deras framgångsrika arbete. Det är glädjande att fler och fler lyfter kopplingarna mellan djurvälfärd och övriga hållbarhetsdimensioner och jag vill ge en eloge till Aktuell Hållbarhet som synliggör det i sin ranking, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Många av de kommuner som hamnar i högt i Aktuell Hållbarhets rankning har starka resultat även i Djurvänlig kommun. Bland topp-tio-placeringarna i dagens presentation återfinns till exempel de tidigare vinnarna av Djurvänlig kommun Södertälje och Malmö.

Om Miljöbästa kommun

Rankningen ”Miljöbästa kommun” baseras på en enkät som kommunerna besvarat samt på aktuella data från andra källor, bland annat statistik från Djurens Rätt, Vattenmyndigheten, SCB, Kolada och Avfall Sverige. Här kan du ta del av 2023 års lista över Sveriges miljöbästa kommuner.

Om Djurvänlig kommun

Djurvänlig kommun har stort fokus på den mat som serveras i skolor och förskolor - både satsningar på mer växtbaserad mat och även djurskyddskrav vid upphandling av animalier. De delarna väger tyngst i rankingen eftersom de påverkar flest djur och i störst utsträckning. Läs mer om Djurvänlig kommun här.

Cecilia Mille

Cecilia Mille

Sakkunnig i hållbarhetsfrågor
Dela: