Djurens Rätt
09 March 2022

Dogman donerar djurfoder till Ukraina

Kriget i Ukraina har drabbat miljoner oskyldiga, både människor och djur. Många har skänkt pengar till den insamling som Djurens Rätt startat för djuren i Ukraina. Ett företag som gjort en viktig insats är Dogman, ett av Sveriges största företag när det kommer till mat och tillbehör för djur. 

Dogman kontaktade Djurens Rätt då de önskade att donera just foder till djur som far illa i Ukraina. Djurens Rätt tog omgående kontakt med organisationer på plats och bara något dygn senare var en lastbil med 1,5 ton djurfoder på väg söderut.

Djurens Rätt vill rikta ett stort tack till Dogman som tog initiativet till att både donera och transportera foder till behövande djur i Ukraina, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Under de dagar som gått sedan den ryska invasionen av Ukraina har Djurens Rätt, tack vare stöd från gåvogivare, hittills kunnat skicka närmare 300 000 kronor till ett dussin olika mottagare i Ukraina. Framför allt är det olika verksamheter som tar hand om familjedjur, hundar och katter, som har fått stöd med pengar till foder och transporter. Några av de djurhem som Djurens Rätt stödjer ligger i krigsutsatta områden kring Kyiv och i nordöstra Ukraina. De arbetar under mycket svåra omständigheter.

Det är en surrealistisk känsla när den du pratar med måste avbryta samtalet på grund av att flyglarmet går, säger Benny Andersson, generalsekreterare för Djurens Rätt.

Djurens Rätt för också samtal med organisationer i och utanför Ukraina om vilket stöd som kommer behövas på längre sikt om konflikten drar ut på tiden, liksom vad som behövs den dagen då läget förhoppningsvis normaliseras.

Vi hjälper till med akuta problem nu, men vi måste också ha en tanke om hur vi långsiktigt hjälper djurrättsrörelsen i Ukraina. Därför kraftsamlar vi också för att kunna finnas där och stötta när den dagen kommer, avslutar Benny Andersson.

Djurens Rätts plusgiro 90 00 63-9 står öppet för gåvor till arbetet för djuren i Ukraina.

Läs mer om vad Djurens Rätt gör gällande den fruktansvärda situationen i Ukraina.

Linn Åkesson

Linn Åkesson

Kommunikationschef
Dela: