Djurens Rätt
01 December 2016

Domstol river upp Hudiksvalls förbud mot djurcirkusar

Med 36 röster mot 15 röstade kommunfullmäktige i Hudiksvall i november 2015 igenom ett beslut om att inte längre tillåta cirkusar med djur i kommunen.

– Det här visar att Hudiksvall är en modern kommun som ligger i spets vad gäller synen på djurhållning, sa Charliene Kiffer (V) till SVT Nyheter Gävleborg efter beslutet.

Men beslutet överklagades av Jonas Holm (M), oppositionsråd i Hudiksvall, och idag kom beskedet att förbudet rivs upp. Förvaltningsrätten i Falun menar i en dom att Hudiksvalls kommun genom sitt beslutet att stoppa cirkusar med djur överskred sina befogenheter.

– Det är uppenbarligen så att kommuner har svårt att förbjuda djurcirkusar, även om en majoritet i kommunen har ställt sig på djurens sida. Därför är det nu extra viktigt att regeringen tar tag i frågan! På lördag kl. 11 på Mynttorget i Stockholm arrangerar vi en manifestation för att uppmana regeringen att göra just detta, säger Peter Nilsson, kampanjsamordnare på Djurens Rätt.

Beslutet att riva upp Hudiksvalls förbud innebär att Västervik i dagsläget är den enda kommun i Sverige som har stoppat vilda djur på cirkusar i kommunen - Österåkers kommun har tagit ett beslut om att utreda möjligheten att införa ett liknande förbud. Tranås kommun har även de fått ett tidigare beslut om att säga nej till cirkusar med djur upprivet i högre instans.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: