Djurens Rätt
06 February 2020

Dotters ord om Mello: ”Inte veganskt till 100% ännu, men det kanske det blir så småningom”

Dotter, eller Johanna Jansson, är med i Melodifestivalen för fjärde gången och tävlar på lördag med låten "Bulletproof" som hon skrivit tillsammans med Dino Medanhodzic och Erik Dahlqvist.

Hej Dotter, hur känns det inför lördag?
- Det känns jättebra, jag är så taggad!

Vad är det bästa och sämsta med att vara med i Mello?
- Det bästa är att det är årets höjdpunkt som artist, det finns inte någon lika bra plattform att synas på. Det sämsta det är att det tar slut, haha. Livet känns ganska tråkigt en stund efteråt.

Hur går det att vara vegan i Melodifestivalen?
- De har väldigt mycket vegetarisk och vegansk mat och det är väldigt många artister som är veganer. Arrangören kör inte veganskt till 100 % ännu, som många har börjat göra, men det kanske det blir så småningom.

Vad får ni för mat under festivalen?
- Det finns en buffé med många olika sallader och det är alltid hälften vego. Det finns tacos, lasagne… det finns mycket att välja på. Och de har alltid ett stort fikabord som har blivit bättre, men det får gärna finnas ännu mer veganskt fikabröd. Men det finns mycket frukt!

Om du ska ladda upp med något inför lördag, vad äter du då?
- Just nu äter jag mycket blomkålsris, kokosmjölk och avokado. Men sötpotatisstrips, guacamole och falafel, det vill jag ha!

Om du skulle utmana någon i Mello att prova veganskt, vem skulle du välja då?
- Méndez vore roligt att utmana för se vad han skulle säga. Men jag pratar mycket om det och Mariette blev vegan [under Mello 2017] för att jag babblade så mycket om veganism. Hon kanske blev lite trött på mig till slut, haha.

Vad säger du när du pratar om det?
- Ibland kan jag vara lite klumpig. Om någon äter kött kan jag fråga ”vem är det du äter?”. Eller det gör jag bara med personer jag känner. Men jag brukar prata om min hälsa. Att bli vegan hjälpte mig med min fibromyalgi, tidigare hade jag värk i kroppen varje dag, att bli vegan hjälpte så mycket på bara en månad. Det brukar jag berätta, och det var något jag pratade mycket med Miss Li om när vi gjorde musik tillsammans.

Hur länge har du varit vegan?
- Jag har varit vegan i sex år av etiska skäl. Det blev jag när såg dokumentären Earthlings. Jag och min kille blev veganer dagen efter, vi kände att vi inte kunde stå bakom användandet av djur, det blev så tydligt.
- När jag var 9 år ville jag bli vegetarian, men jag fick inte det för min mamma då jag är allergisk mot väldigt många olika saker, som soja och nötter bland annat.

Vad är det bästa med Djurens Rätt?
- Att ni kämpar för djurens rättigheter, ni är djurens röst. Att ni sprider ett budskap så att människor kan lära sig om djurens situation. Ni gör mycket bra!

Är det någon specifik fråga du brinner för?
- Alla frågor är viktiga, det är viktigt att tänka på allt. Vilket jag försöker göra.

Sarah Mansouri

Sarah Mansouri

Ansvarig Välj Vego
Dela: