Djurens Rätt
djurensratt-se/aktuellt/nyheter/tidningen_04_23_lisa_ambjorn
29 November 2023

Drama queen

Snart väntar sista akten av Young Royals. Bakom succéserien står Lisa Ambjörn, som såg till att sista säsongen försökte leva upp till klassiska devisen ”inga djur skadades under inspelningen”. Om du frågar henne är det dags för filmbranschen att bli grönare.

Det började med ett modest videomöte strax innan pandemin tog fart. Tillsammans med ett svenskt produktionsbolag hade Lisa Ambjörn pitchat en idé till strömningsjätten Netflix – vad skulle hända om en ung svensk prins blev kär i en kille? Innerst inne anade Lisa att idén var oemotståndlig, hon märkte hur rollfigurerna bubblade inuti henne och ville ut.

Young Royals skulle visa sig bli en prisbelönt framgångssaga med genomslagskraft långt bortom Sveriges gränser. Stjärnor är födda, huvudrollsinnehavarna Edvin Ryding och Omar Rudberg har skrapat ihop uppemot fem miljoner följare på Instagram. De mest hängivna fantasterna har järnkoll på att Lisa Ambjörn är manusets huvudförfattare, hennes inkorg är full av öppenhjärtiga meddelanden från fans.

Men snart tar resan slut, det är dags för en välbehövlig nypa frisk luft. Till skillnad från övriga medarbetare får huvudförfattaren ingen paus mellan säsongerna, så snart klippningen av säsongsfinalen varit spikad så har Lisa Ambjörn fjättrats framför ett tomt textdokument. Ända sedan det där videomötet innan pandemin visste hon hur serien skulle sluta, och har längtat efter att få knappra ihop den stora finalen. Samtidigt höll spurten på att ta kål på henne. Mitt under skrivandet av säsong tre blev hon sjukskriven en vecka. Ångesten är som värst när första versionen av manuset ska skrivas, mycket text ska krystas ut på kort tid. Inte förrän manuset knådats ytterligare några varv av Lisa Ambjörn och hennes kollegor så börjar det likna bra bullar.

– Tyvärr har industrin haft idén om det här ensamma konstnärliga geniet, en intellektuellt överlägsen person vars process är svår och mystisk. Det finns den här idén om att man skapar som bäst när allt är jobbigt och tungt. Egentligen tar man bara väldigt dåliga beslut när man inte sovit och bara ältar saker.

För att kunna vara med i det långa loppet i filmbranschen patrullerar hon gränserna noga: två koppar kaffe räcker, blott varannan dag är en bra skrivdag, korta arbetsdagar gäller.

– Jag måste kunna sova på kvällen. Man kommer ofta fram till bättre lösningar när man är utvilad, så jag är väldigt strikt.

Foto: Freja Lindberg

Detta är ett utdrag ur en intervju med Lisa Ambjörn. Läs hela intervjun i nr. 4/2023 av Tidningen Djurens Rätt.

Tidningen Djurens Rätt

Vill du också ha tidningen?

Tidningen Djurens Rätt är Nordens största tidning om djurrätt och djurskydd. Bli medlem du också och få hem vår medlemstidning!

Bli medlem
Josefin Strang

Josefin Strang

Chefredaktör, Tidningen Djurens Rätt
Dela: