Djurens Rätt
05 April 2017

Elefanter blir slagna på djurpark i Tyskland

I tysk tv sändes under tisdagskvällen ett program där de inspelade filmerna visades upp för första gången. I filmerna, inspelade med gömda kameror på en djurpark i Hannover och släppt av djurrättsorganisationen PETA Deutschland, går det att se hur unga elefanter blir slagna personalen på djurparken, som använda sk. bullhooks (ibland också kallat ankus eller elefantkrok) för att lära elefanterna att göra konster och trick.

I en sekvens går det att se hur anställd drar en elefant i nacken, vilket får den unga elefanten att skrika till av smärta, och vid ett annat tillfälle blir en elefant slagen i huvudet med elefantkroken. Vid ett tredje tillfälle ser en av unga elefanterna ut att försöka ta sig därifrån, men vänder när personen hotas med att slå djuret.

En expert på elefanter som fick se filmen säger till tv-programmet Report Mainz att varje misstag som elefanterna gör i filmerna bestraffas med våld, något som gör att elefanterna på djurparken i Hanover lever under inlärd hjälplöshet och konstant rädsla för att bli slagna.

Djurparken menar att det redskapet bara användas för att visa elefanterna till rätta och säger att ingen anställd medvetet skulle skadat ett djur.

Här kan du se hela filmen

Ytterligare läsning

Elephants in Hanover Zoo 'living in daily fear' due to beatings by keepers, 4 april 2017

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: