Djurens Rätt
11 March 2014

Elefanter minns hur människor som tidigare skadat dem låter

Djurens Rätt och andra djurrättsorganisationer har tidigare skrivit och försökt upplysa om de förhållanden som elefanter och andra djur lever under i cirkusvärlden. Djur är inte underhållning, speciellt inte vilda djur. Olika artiklar och videoinspelningar visar hur djurskötare och övrig cirkuspersonal misshandlar djuren bakom stängda dörrar.  Man har tidigare vetat att elefanter är känsliga djur men nya studier visar på att de är ännu känsligare och kommmer ihåg hemska minnen av våld och trakasserier på ett mycket djupare plan än man tidigare vetat.

En  brittisk studie som nyligen publicerades i  PNAS (Proceedings Of the National Academy of Science of the United States of America) visar på hur elefanter svarar på när olika röster tilltalar dem med meningen ”Titta, titta där borta, en grupp elefanter kommer”.  De ser inte personerna ifråga utan får endast lyssna på röstinspelningar.

Elefanterna man studerat lever i Serengetti, nära både massajer och kamba-folk. Skillnaden mellan dessa två folkslag är att elefanterna livnär sig på samma vatten och betesmark som massajerna, vilket ibland tvingat dem att använda våld för att föra iväg elefanterna från de resurser de själva vill nyttja. Kamba livnär sig däremot på jordbruk och kommer således inte i konflikt med elefanterna.

Amboseli Nationalpark ligger ca 2,5 timmars bilfärd söder om Nairobis huvudstad Nairobi City. Det är här studien har gjorts på  48 grupper av elefanthonor. Enbart genom att spela upp röster har djuren kunnat identifiera vilket folkslag rösterna kommer ifrån och när rösterna tillhörde massajer reagerade de avsevärt mycket starkare än vid andra röster.

Dessa nya fakta är ytterligare ett argument för att man inte ska använda sig utav elefanter inom någon form av nöjesindustri där stress, utnyttjande och våld är vanligt förekommande och där de fråntas möjlighet att leva ett naturligt liv.

Belgien och Indien är bara två av de länder som finns på listan över länder som redan förbjudit elefanter på cirkusar. En fråga ingen verkar kunna svara på är varför Sverige inte finns med på den listan, vilket kan tyckas vara en självklarhet efter alla rapporter och anmärkningar från Länstyrelsens djurskyddskontroller på våra cirkusar runt om i landet.

Här kan du läsa mer om elefanterna i Serengetti och se videon på deras reaktion:  http://www.heumadenschule.de/fifacoinskaufen.html  http://blog.inspiredhypnosis.co.uk/

Adina Hargeby

Aktiv inom hästfrågor
Dela: