Djurens Rätt
11 February 2015

Ellos slutar sälja angora

Några produkter innehållandes angoraull kommer under en tid att finnas kvar till försäljning då redan producerats men de ligger på rea låter Ellos meddela till Djurens Rätt.

- Detta är ett viktigt steg mot en mer djurvänlig handel. Att Ellos slutar sälja angoraull visar att de lyssnar på djurrätts- och djurskyddsorganisationerna och ser trenden med ett större fokus på etiskt mode. Det sänder starka signaler om att företaget bryr sig om angorakaninerna och om sina kunder. Vi hoppas att flera företag nu följer i Ellos fotspår, säger Hanna Oskarsson, konsumentansvarig på Djurens Rätt.

Djurens Rätt har tillsammans med internationella djurskydds- och djurrättsorganisationer konstaterat att produktion av angoraull är en omöjlighet om kaninerna ska kunna få utlopp för sitt naturliga beteende. Angorakaninernas päls består endast av underull och växer oavbrutet. Det gör att de är mycket känsliga för fukt och smuts. Angorakaniner kan därför inte hållas i en naturlig miljö, vilket leder till att uppfödningen aldrig kan vara i enlighet med deras naturliga behov. Kaninerna hålls helt ensamma i små burar, ofta med gallergolv, för att minimera risken för skador på pälsen. Det ensamma livet i små gallerburar leder till stress och beteendestörningar, och är inget som någon kännande individ ska behöva uppleva.

Läs mer om angoraull på www.djurensratt.se/vara-fragor/djurvanlig-konsument/ull/angoraull.

Dela: