Djurens Rätt
01 July 2019

En av Europas största äggproducenter säger nej till burar

Den senaste tiden har flera stora äggproducenter i Frankrike valt att offentligt ta avstånd från bursystem. Detta efter påtryckningar av den franska djurrätts- och djurskyddsorganisationen L214. Sedan ett år tillbaka har deras fokus legat på en av Europas största äggproducenter, Group Avril. Kampanjen har bland annat inkluderat avslöjanden om allvarliga missförhållanden hos producenter kopplade till företaget. För några veckor sedan meddelade Group Avril via ett pressmeddelande på sin hemsida att de blir burfria till 2025. De skriver även att de kommer stötta sina producenter i övergången från bursystem till frigående system. 

– Beslutet från Group Avril skickar tydliga signaler om att burarna är på väg bort. Såklart hoppas vi på att svenska äggproducenter kommer meddela samma sak inom kort, säger Nathalie Söderström ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt. 

Varje år producerar Group Avril runt 3,5 miljarder ägg vilket gör dem till en av Europas allra största. I Sverige hålls totalt 8 miljoner hönor inom äggindustrin, strax under 1 miljon av dem sitter instängda i burar. I länder som Luxemburg, Tyskland och Österrike har burhållning av hönor förbjudits, så är ännu inte fallet i Sverige. 

– Det är dags för Sverige att ta tag i den här frågan nu. Över 50 företag har det senaste året valt att säga nej till burhållning av hönor och konsumenterna har gjort detsamma under väldigt lång tid. Burarna behöver förbjudas, säger Nathalie Söderström. 

 

Linn Bleckert

Linn Bleckert

Kampanjansvarig
Dela: