Djurens Rätt
13 September 2019

En framgångsrik sommarturné för kycklingarna

I sommar har kycklingarna varit i fokus på Djurens Rätts sommarturné, en fråga som väcker engagemang och känslor.

–Många vi träffat uttrycker förvåning över hur kycklingarna i Sverige får hållas, förvåning över att de bilder och filmer vi har med oss visar laglig hantering inom kycklingindustrin, säger Iva Urbanek, projektledare för sommarturnén på Djurens Rätt.

Genom kampanjen 99 miljoner, vars namn syftar till antalet individer som årligen dödas i svensk kycklingindustri, har ätandet av kycklingar börjat ifrågasättas hos många.

– Personer vi träffat på sommarturnén har börjat ifrågasätta och vissa har slutat äta kycklingar. Kampanjen 99 miljoner har verkligen öppnat dörren till svensk kycklingindustri och med hjälp av den ger vi människor en chans att medvetet ta ställning, säger Iva Urbanek.

En av sommarturnéns höjdpunkter har varit satsningen på Virtual Reality (VR).

–På flera turnéstopp har vi haft med oss VR-glasögon med en film som visar livet för en kyckling. Besökare på bland annat Lollapalooza, Almedalen, Bayside Festival och Way out West har fått prova VR och se industrin från djurens ögon. Att se verkligheten från djurens ögon har nog hjälpt många att närma sig kycklingarna och känna mer empati, tror Iva.

Det var fjortonde året i rad som Djurens Rätt genomförde sin sommarturné, Sveriges förmodligen största ideella informationssatsning. Sommarturnén har åkt från Kirunafestivalen i norr till Malmöfestivalen i söder och däremellan också besökt 63 evenemang.

– Drivkraften bakom turnétåget har varit fyra turnécoacher och ett stort gäng ovärderliga volontärer. Vi pratar om mer än 100 eldsjälar som hängt på. Tillsammans har vi hjälpts åt, jobbat långa dagar, samtalat och diskuterat, påverkat och inspirerat och framförallt gjort Djurens Rätts sommarturné möjlig, berättar Iva.

Nu ska turnéutrustningen packas ner tills det är dags igen nästa år.

– Vi tackar för en fin sommar som bjudit på både sol, regn och förändring för djuren. Vi vill också passa på att tacka och välkomna dig som är ny medlem i Djurens Rätt. Tillsammans kämpar vi för djuren varje dag, avslutar Iva Urbanek.

Här kan du läsa om dina medlemsrabatter och här kan du hitta mer information om att bli aktiv inom Djurens Rätt.

Vill du också stödja vårt arbete? Klicka här! Mer information om turnén och kampanjen hittar du på sommarturnéns sida

Här kan du se bilder från årets sommarturné och här bilder från Almedalsveckan i Visby.

Linn Bleckert

Linn Bleckert

Kampanjansvarig
Dela: