Djurens Rätt
03 September 2020

En halv miljon färre djur – köttkonsumtionen minskar

Merparten av antalet landlevande djur som äts i Sverige är kycklingar. Deras mindre storlek jämfört med andra djur gör att det krävs många fler individer för samma mängd kött. Det innebär också att även en liten minskning i konsumtionen eller den totala förbrukningen av kycklingkött sparar många liv. 

I procent ser minskningen av kycklingkött per person liten ut, 1,4 %, men utslaget på hela befolkningen förbrukades över 470 000 färre kycklingar och 60 000 färre grisar jämfört med samma period året innan. Glädjande nyheter för alla vi som arbetar för att djur ska slippa lida.

 – Det är otroligt glädjande att över en halv miljon individer sluppit födas upp i köttindustrin för svenskars konsumtion. Vi på Djurens Rätt jobbar hela tiden för att inspirera fler att gå över till en mer växtbaserad kost och vi hoppas att den här minskningen kommer fortsätta resten av året. Fler får upp ögonen för att köttindustrin är problematisk inte bara rent etiskt utan även när det kommer till klimat- och smittskyddsperspektiv, säger Moa Richter Hagert, kommunikationschef på Djurens Rätt.

Mer information om hur Djurens Rätt räknat och analyserat tidigare statistik över köttförbrukning går att läsa här. 

Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: