Djurens Rätt
28 August 2019

En kärleksfull fisk som blir deppig utan sin partner

Amatitlania siquia, som i det vilda finns i Nord- och Centralamerika, lever med sin partner och samarbetar kring att bygga bo och ta hand om sina ungar. Ny forskning från universitet i Bourgogne har visat att relationen är mer än ett praktiskt samarbete och att fiskarna blir deprimerade när deras utvalda partner inte är med dem.

I studien separerades två Amatitlania siquia-partners från varandra och när fiskarnas beteenden studeras noterade forskarna att fiskarna betedde sig mer pessimistiska när de var ensamma eller med en annan fisk än vad de gjorde när de var tillsammans med sin partner.

I försöken tränades fiskar att i att putta bort locket från en burk – en svart burk som var tom, och en vit som innehöll en godbit. Sedan ställdes fisken inför en grå burk, och de ”optimistiska fiskarna” tolkade det som en burk med en godbit (glaset är halvfullt), medan de ”pessimistiska fiskarna” tolkade den som tom (glaset är halvtomt). Och studien visade att frånvaron av fiskens partner gjorde dem mer pessimistiska i sitt val.

Enligt forskarna är denna känslomässiga koppling en av de kriterier som användas för att karaktärisera kärlek.

Studien ”Pair-bonding influences affective state in a monogamous fish species” har publicerats i Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences och sammanfattas av bland annat ZME Science.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: