Djurens Rätt
02 February 2021

En oetisk och omodern industri som hör hemma i historieböckerna

Första gången jag besökte en minkfarm var jag fjorton år. Jag minns fortfarande skriket från en mink, det var hjärtskärande. Men jag förstod inte då vad jag vet nu.

Att stänga in vilda rovdjur i små gallerburar innebär stort lidande.

Djurens Rätt har arbetat med den här frågan i decennier. Personligen har minkarna varit min hjärtefråga i närmare tio år nu. I många år var jag ansvarig för den arbetsgrupp som fokuserade just på att stoppa pälsdjursfarmningen. Det var ett envist helt ideellt arbete för att få politikerna att bry sig, trots att vi hade en stor majoritet av svenska folket bakom oss. 

Jag minns alla sena kvällar där vi gick igenom material, sammanställde protokoll och granskade minkfarmerna. Jag minns alla manifestationer vi arrangerade, i Stockholm, i Lund, Malmö, Sölvesborg - för att bara nämna några. Alla namn vi samlat in, flera gånger om. Hundratusentals som velat vara med och stoppa lidandet för minkarna. Jag kommer ihåg alla intervjuer, debattartiklar och insändare vi skrivit. Och jag tänker på alla de gånger jag vid ett infobord fått frågan: Va? Vi har väl inte några minkfarmer i Sverige?!

Tänk om vi inom kort kan få säga just det, att nej vi har inga minkfarmer kvar i Sverige. Det är en oetisk och omodern industri som hör hemma i historieböckerna.

Det skulle krävas en pandemi för att minkarna skulle få plats på dagordningen i makthavarnas mötesrum igen. Men allt det arbete vi gjort för att skapa allmän opinion och för att öka politikers kunskap och intresse har banat väg för det här beslutet.

Jag har inte ord för vad jag känner just nu. Regeringens beslut om ett tillfälligt stopp för att föda upp minkar under 2021 är ett så otroligt viktigt beslut för pälsdjuren. Självklart finns det mer att göra för att se till att förbudet blir för alltid och för att fler länder ska hänga på - men just nu behöver vi också glädjas åt den viktiga seger för djuren som det här är. En halv miljon minkar slipper födas upp till ett liv i gallerburar för att gasas för sin päls detta året. Det är stort.

Jag vill tacka dig som är medlem i Djurens Rätt och möjliggör det här envisa och långsiktiga arbetet för djuren. Vi gör stor skillnad, tillsammans!

 

Camilla Bergvall

Camilla Bergvall

Riksordförande
Dela: