Djurens Rätt
04 June 2014

En uppdatering från Rädda katterna: 20 april 2014

Rädda katterna har sedan förra rapporten fångat in ytterligare nio katter från Nackareservatet. Tre av dem kastrerades 2013. Då fångades åtta katter in och kastrerades av en annan kattförening som släppte tillbaka katterna i reservatet utan tillsyn.

Bland de infångade katterna fanns en äldre hona, som var helt utan underhudsfett och verkade sjuk. Katten bedömdes vara cirka 4 år och hade antagligen livmoderinflammation. Den kastrerades och fick antibiotika. En vecka senare kontrollerades katten åter på veterinärklinik och fick då mer antibiotika och smärtlindring. I dag verkar katten vara frisk, äter och dricker normalt.

Status i kattkolonierna

Nackareservatet

Det finns i dag cirka tio identifierade katter kvar i Nackareservatet. De står på tur att fångas in och kastreras. Katterna matas varje dag och ungefär vid samma tidpunkt. De får både blöt- och torrfoder. Det blir allt svårare att se alla katter, dels för att det är färre katter, dels för att det nu börjar finnas andra djur att jaga.

Järva koloniområde

De katter som nu är kvar i Järva koloniområde, 2–3 stycken, utfodras och tittas till varje dag av Rädda katternas kontaktperson på plats och de ansvariga i infångargruppen.

Problem med andra matare vid infångning

Infångning i fälla bygger på att katterna är hungriga och går in i fällan för att äta. Om katterna inte är hungriga, finns det inte så mycket att locka dem med. Därför ser man till att katterna inte matas dagen före de ska fångas in. Infångarna lägger ut mat diskret för att inte leda utomstående till katterna.

Men så händer ibland det som inte ska hända. Att någon annan ändå ställer fram mat, så att katterna inte är hungriga och därför inte kan lockas i fällan. Dessutom förekommer det att oerfarna matare köper människomat till katterna som inte rör maten, som därför blir kvar som skräp för någon annan att ta hand om. Utekatters favoritmat är inte kokt potatis och pannbiff med löksås samt extra majs!

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: