Djurens Rätt
26 September 2017

Estland förbjuder vilda djur på cirkus

2013 dog elefanten Medi efter en cirkusföreställning, en händelse som fick stor uppmärksamhet i Estland. Sedan dess har det pågått ett intensivt arbete för att förbjuda vilda djur på cirkus i landet – och under tisdagsförmiddagen röstades ett förbud mot vilda djur på cirkus igenom i Riigikogu, Estlands parlament! 83 av parlamentets ledamöter röstade för ett förbud.

Det är den första stora politiska framgången för en växande djurrättsrörelse i Estland.

– Dagens beslut är viktigt därför att det kommer att påverka livet för många djur, både idag och i framtiden, säger Kadri Taperson från den estniska djurrättsorganisationen Loomus.

Djurens Rätt har under flera år haft ett nära samarbete med Loomus och bl.a. bidragit ekonomiskt till verksamheten. Estland är ett relativt litet land med en ung djurrättsrörelse, men den är väldigt stark och har ett stort inflytande - vilket dagens beslut är ett bevis för.

– Tack vare denna lag kommer vilda djur inte längre att hållas under torftiga förhållande och tränas för ett liv på cirkus. Det är inspirerar oss att arbeta vidare för djuren, säger Anita Jürson från organisationen Loomade Nimel.

Förbudet gäller vilda djur på cirkus, i utställningar, tävlingar, auktioner och andra offentliga arrangemang. En förteckning över vilka djur som förbudet innefattar ska nu tas fram av Estlands jordbruksdepartement. Samtidigt utlovar organisationerna Loomus och Loomade Nimel att de ska arbeta vidare för ett heltäckande förbud av alla djur på cirkus i Estland.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: