Djurens Rätt
26 March 2018

Ett positivt besked för hönorna från McDonalds

– Från och med januari 2019 kommer alla ägg i våra såser att komma från frigående hönor. Sedan tidigare är våra färska ägg ekologiska och äggen som används i pannkakor och bakverk från frigående hönor, säger Henrik Nerell, miljö- och pressansvarig på McDonalds Sverige.

Någon närmare presentation av företaget behövs nog inte men värt att nämna är att de har 219 restauranger runt om i Sverige vilket gör det lätt att föreställa sig att det är en hel del sås som serveras varje dag. Beslutet gör med andra ord stor skillnad för många hönor.

– Vi är jätteglada över det här beskedet! Det visar verkligen att burägg inte hör hemma någonstans och det gör det svårt för andra företag att försvara sin fortsatta användning av ägg från hönor i bur, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

När Djurens Rätt började jobba med buräggsfrågan så kom 40 % av äggen i Sverige från hönor i bur. Idag ligger siffran på 12 %, en oerhörd minskning och det är beslut som McDonalds som gör att siffran kommer sjunka ännu mer. Konsumenterna har för längesedan sagt sitt i frågan och nu börjar fler och fler företag göra detsamma. Djurens Rätt hoppas kunna leverera fler fina besked för hönorna under våren och inte minst till påsk.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: