Djurens Rätt
19 December 2019

EU fortsätter förutspå minskad köttkonsumtion till 2030

Det är inte många nyheter i årets rapport jämfört med förra årets, men oavsett är det glädjande att köttkonsumtionen fortfarande spås minska. Istället spås odling av spannmål och proteinrika växter öka som en del i en ökad efterfrågan för växtbaserat ätande. Mjölk som måltidsdryck spås minska, medan ostproduktionen kan öka vilket dock kräver mer mjölk.

Framförallt kommer köttkonsumtionen minska av etiska, miljörelaterade och hälsomässiga skäl. I genomsnitt i EU tror rapportförfattarna på en minskning med 1,1 kg kött per person och år 2030. Det kräver en stor minskning för svenskarna som fortfarande ligger högt över genomsnittet.Trots minskningen i köttkonsumtion verkar EU tro att kycklingproduktionen fortsatt kommer öka.

- Det är en besvikelse för alla de miljoner kycklingar som föds upp i trängsel varje år. Det visar också på att vårt fortsatta arbete för att kycklingarna ska få det bättre är oerhört viktigt, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt.

Om produktionen kommer se ut som rapportförfattarna tror 2030 så kommer växthusgasutsläppen från lantbruket troligen minska en del. Men mer skulle behöva göras för att minska utsläppen av en ökande befolkning och fortsatt relativt hög köttkonsumtion.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: