Djurens Rätt
12 December 2012

EU-parlamentet röstar om en maxgräns på åtta timmar för transport av djur

Under gårdagens debatt i EU-parlamentet om betänkandet "Protection of animals during transport" förespråkade EU-parlamentarikern Mikael Gustavsson (V) en maxgräns på åtta timmar för djurtransporter i Unionen.

Talman!

Egentligen är det inte klokt att människosläktet kan bli så totalt avskärmat från att känna empati och medlidande med andra varelser. Hur kan vissa se mellan fingrarna när någon lider och får stå ut med tortyr och grymma förhållanden?

Att låta djur färdas orimligt långa sträckor i timme efter timme i groteskt små utrymmen är vansinnigt. Den som inte vill införa djurtransporter på max 8 timmars borde själv pröva att sova med 4 kor i en dubbelsäng. Så är förhållanden för kor, men lika usla förhållanden råder för andra djur. Övergreppen är så många och så omfattande varenda dag.

Ingen kan göra allt, men tillsammans kan vi åtminstone göra lite. Låt oss sätta en gräns för max 8 timmar. Även det är faktiskt en lång tid. Men visst borde vi kunna enas om att det åtminstone inte ska vara mer än 8 timmars djurtransport? Låt inte pengar gå före djurs välbefinnande!

I dagens Aftonbladet skriver sex personer från Socialdemokraterna i EU-parlamentet om omröstningen, och att de kommer att rösta för en maxgräns på åtta timmar:

I dag röstar Europaparlamentet om att överväga krav på en maxgräns för transporter av djur till slakt. Vi svenska socialdemokrater röstar för krav om att djur som förs till slakt i EU aldrig ska behöva transporteras längre än åtta timmar.
En sådan gräns finns redan i Sverige – och vi vill att dessa regler ska gälla även i resten av EU.
Tidigare i år skrev över en miljon européer under ett upprop om krav på en sådan åttatimmarsgräns - liksom en majoritet av Europarlamentets ledamöter skrev under en resolution på samma tema.

Men bland europeiska politiker finns det också motståndare till strängare EU-regler för djurtransporter. En av dem är Folkpartiets Marit Paulsen. Hon avfärdar medborgarkravet på en åttatimmarsgräns som en "jävla bra slogan, men inte något man ska lagstifta om". Varken vi socialdemokrater, Djurens rätt eller hennes egen regerings jordbruksminister, Eskil Erlandsson, håller med henne i det påståendet.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: