Djurens Rätt
12 December 2012

EU-parlamentet tar strid för Djurens Rätts krav på maxgräns för djurtransporter

Resolutionen som röstades igenom idag kräver förändringar i reglerna för transport av djur till slakt. En första resolution i frågan kom från EU-parlamentet i våras, och nu kritiseras EU-kommissionen för att de inte har lyssnat på vad EU:s medborgare vill ska ske.

– Det är frustrerande att EU-kommissionen ännu inte har agerat, och tagit beslut om en åttatimmarsgräns för djurtransporter, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt. Långa, plågsamma djurtransporter är inte ett minne blott - det är något som pågår varje dag på vägarna runt om i Europa.

Djurens Rätt har krävt nya och förbättrade djurtransportregler i EU, med bättre kontroller och en övre gräns på 8 timmars transporttid – den tidsgräns som redan gäller i Sverige för slaktransporter.

– Det är glädjande att se att EU-parlamentet inte släpper frågan och tar strid för våra krav, säger Camilla Björkbom.

Resolutionen är inte lagstiftande, utan är mer av en kraftig markering från EU-parlamentet gentemot EU-kommissionen.

Detta har hänt under 2012

15 mars 2012: EU-parlamentet antar en resolution om en maxgräns på åtta timmar för transporter av djur till slakt. Resolutionen initierades av svenske EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP).

7 juni 2012: Djurens Rätt är med och överlämnar 1,1 miljoner underskrifter från EU-medborgare som ställde sig bakom 8hours till EU-kommissionen.

12 december 2012: EU-parlamentet tar återigen ställning för en åttatimmarsgräns.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: