Djurens Rätt
30 May 2018

EU-parlamentet vill stoppa EU-bidrag till tjurfäktning

För tre år sedan röstade EU-parlamentet om att sätta stopp för att EU:s jordbruksstöd ska kunna gå till tjurfäktning - det beräknas att omkring en miljon euro i EU-medel går till uppfödare av tjurar till tjurfäktning varje år.

Beslutet fick då bakläxa då av EU-kommissionen som menade förändringen inte var möjligt utifrån hur EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP, var uppbyggd och hänvisade till nästa tillfälle göra förändringar i CAP. Och där är vi nu.

Idag röstades ett förslag, lagt av EU-parlamentarikern Anja Hazekamp från det nederländska djurparitet Partij voor de Dieren, igenom där EU-parlamentet uppmanar kommission att göra nödvändiga ändringar i CAP:s regler för att för hindra att subventioner till tjurfäktning fortsätter att betalas ut.

– CAP:s regelverk kommer att omarbetas under de kommande åren, så detta är det perfekt tillfälle att agera för att stoppa EU:s subventioner till tjurfäktning, säger Anja Hazekamp.

Parlamentets rapport är inte bindande, men en signal till EU-kommissionen om hur parlamentet önskar att den framtida jordbrukspolitiken ska se ut.

 

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: