Djurens Rätt
28 October 2015

EU röstade för att sluta subventionera tjurfäktning!

EU-parlamentet röstade idag igenom tilläggsförslaget (Amendment 22) om att EU-bidrag inte ska kunna gå till tjurfäktning. Enligt preliminära uppgifter var det 438 av 689 närvarande ledamöter som röstade för förslaget.

Förutom tillägg 22 så röstades även tillägg 1437 igenom i parlamentet idag vilket betyder att EU-parlamentarikerna röstade för att stoppa samtliga tjurfäktningsbidrag. Både de subventioner som går till uppfödning av tjurar för tjurfäktning och de som går till anläggningar där tjurfäktning arrangeras.

- Dagens beslut är en stor seger för de tjurar som föds upp för att plågas på tjurfäktningsarenorna. Djurplågeri kan aldrig accepteras som underhållning och vi är mycket glada över att EUs parlamentariker nu tydligt tar ställning i frågan och sätter punkt för subventioneringarna, säger Camilla Björkbom, ordförande för Djurens Rätt.

Den gröna gruppen i EU-parlamentet uttrycker även de stor glädje över dagens beslut. Keith Taylor, medlem i gröna gruppen sa inför omröstningen:

"Tjurfäktning är en grym industri som med all rätta helt skulle kollapsa om EU-subventionerna dras tillbaka".

Uppdatering 3/11

Samtliga svenska ledamöter som deltog röstade glädjande nog för amendment 22. (Tilläggsförslag 1437 röstades inte genom namnupprop varför data inte finns tillängligt för den omröstningen.)

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: