Djurens Rätt
27 January 2017

EU slopar kampanj för ökad köttkonsumtion

Nu kommer istället 15 miljoner euro på att marknadsföra hållbar livsmedelsproduktion. 

 – Vilken seger! Vi får hoppas att detta nu är starten på ett skifte i EU där subventioner till det som försämrar miljö och folkhälsa avskaffas till förmån för hållbarare alternativ, säger Jens Holm (V).

Det var i höstas som Hogan tillkännagav sin plan för att ”lyfta fram det EU-producerade lamm- och nötköttets höga kvalitet”. Han lanserade samtidigt förslaget om ett nytt stödpaket som skulle motverka den negativa publicitet som drabbat köttbranschen i samband med klimatdebatten.

I november skrev 24 av parlamentets ledamöter ett brev till kommissionen där vikten av minskad köttkonsumtionen framhölls, bland annat med hänvisning till hälsa och miljö. Istället borde kommissionen marknadsföra hälsosam och hållbar vegetarisk diet, ansåg parlamentarikerna.

Efter protesterna kom EU-kommissionens beslut om att rikta 15 miljoner euro till åtgärder som ska stödja en mängd olika jordbruksprodukter som framställs med hållbara metoder.

– Förhoppningsvis så kan detta även rita om kartan för andra insatser som vidtagits för att öka köttkonsumtionen inom EU. Flera länder har tidigare beslutat om riktade insatser för att öka konsumtion och eller export av animalier men med detta beslut i ryggen bör det skrivas om till att istället främja djur- och klimatvänliga alternativ i den europiska handeln, säger Birgitta Wahlberg, ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt.

Källa

EU slopar plan att öka köttkonsumtion, Land Lantbruk, 27 januari 2017

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: