Djurens Rätt
19 October 2012

EU uppmanas förbjuda kosmetikatester på djur

Koalitionen European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), där Djurens Rätt ingår som svensk representant, överlämnade den 18 oktober 241 987 namnunderskrifter mot kosmetikatester på djur. Namnen överlämnades till EU-parlamentet i Bryssel med uppmaningen Inga undantag, Ingen fördröjning, Inga kosmetikatester på djur.

Arrangemanget i Bryssel den 18 oktober inkluderade en överlämning av namnunderskrifterna, en uppvaktning av parlamentsledamöter och en "flashmob-kör" på torget Parc du Cinquantenaire.

 

Kampanjen No Cruel Cosmetics vill förbjuda import och försäljning av kosmetikaprodukter testade på djur i EU. En av dem som ställt sig bakom kampanjen är Chrissie Hynde, sångerska i The Pretenders:

– Det är skamligt att djur fortfarande utsätts för plågsamma försök på grund av skönhetsprodukter som säljs i EU. Jag uppmanar EU-kommissionen att införa ett heltäckande förbud, och jag uppmanar Europas medborgare att göra detsamma genom att ställa sig bakom kampanjen No Cruel Cosmetics!

ECEAE har varit drivande i kampanjen – och EU har också antagit ett förbud mot djurtester på kosmetika- och hygienprodukter. Tyvärr är det dock fortfarande tillåtet för kosmetikaföretag att sälja djurtestade produkter där försöken är utförda i andra delar av världen – ett import- och försäljningsförbud ska träda i kraft under 2013. Förbudet förväntas dock innehålla en mängd undantag, vilket kommer göra att djur även i fortsättningen kommer att lida och dö för skönhetsprodukter som säljs i EU. EU-kommissionen förväntas lägga sitt förslag på lagstiftning under de kommande veckorna.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: