Djurens Rätt
08 March 2017

Europaparlamentariker agerar efter filmbevis på plågsamma djurtransporter

Djurens Rätt var i veckan på plats i Bryssel när Animals International, Tierschutzbund Zurich/Animal Welfare Foundation och Eurogroup for Animals släppte nya filmer som dokumenterar de grymma djurtransporterna inom och från EU.

Europaparlamentariker, Belgiens djurskyddsminister, företrädare för 14 av EU:s medlemsstater samt tjänstemän från EU-kommissionen närvarade när Gabriel Paun från Animals International inledde med att berätta om en tjur som fötts i Litauen, transporterats på land och till sjöss till Israel och, skräckslagen och utmattad, slaktats på det mest brutala sätt.

– Inget av det ni ser i vårt filmmaterial är undantag. Det är inte enskilda fall av brutalitet, utan rutinmässigt förfarande. Den existerande EU-lagstiftningen både tillåter och uppmuntrar att det här sker, konstaterade Gabriel Paun.

Belgiens djurskyddsminister, Ben Weyts, bekräftade att han tillsammans med sina ministerkollegor i Sverige, Danmark, Tyskland och Nederländerna kommer att insistera till EU-kommissionen att en revision av EU:s transportdirektiv och att tydliga begränsningar av transporttider är nödvändiga. Han uppmanade alla att fortsätta att trycka på EU-kommissionen.

Europaparlamentets intergrupp för djurskydd meddelade att de ger sitt fulla stöd till stopp för export av levande djur och lovade att Europaparlamentet kommer att agera genom en officiell begäran till kommissionen.

– Många av de närvarande politikerna och tjänstemännen tittade bort och kunde inte hålla tårarna tillbaka när de ohyggliga förhållandena för djuren under transport och slakt visades. Europaparlamentarikerna vittnade om att det som sker är en skam för EU. Min upplevelse är att det sker en kraftsamling nu för att få ett slut på de plågsamma transporterna. EU-kommissionen måste först stoppa exporten av levande djur och kraftigt minska maxtiderna för transport av djur inom EU, och sedan bör alla transporter av levande djur fasas ut, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: