Djurens Rätt
05 August 2015

Europas veterinärer: Förbjud vilda djur på cirkus!

Federation of Veterinarians for Europe (FVE) är en sammanslutning av 46 veterinärorganisationer från 38 europeiska länder. Och i juni i år gick FVE ut med ett uttalande om vilda djur på cirkus, där de rekommenderar alla europeiska länder att förbjuda vilda däggdjur på resande cirkusar - vilket omfattar bl.a. elefanter och sjölejon, liksom exempelvis lejon, tigrar, zebror och kameler.

FVE skriver att vilda däggdjur på cirkusar inte har möjlighet att få tillfredsställt sina fysiska och psykiska behov och inte heller tillfredsställs deras behov av socialt umgänge med andra djur.

Enstaka nationella veterinärorganisationer har tidigare gjort liknande uttalande - t.ex. är Sveriges veterinärförbund för ett förbud av elefanter och sjölejon på cirkusar , men aldrig tidigare har ett liknande uttalande gjorts av Europas veterinärkår.

Det finns även en stark opinion för ett förbud  mot vilda djur på cirkus i stora delar av Europa. I juni 2015 svarade 98 procent av invånarna i Skottland att de vill ha ett förbud mot vilda djur på cirkus. På Irland under 2015 svarade endast 28 procent att det är acceptabelt med vilda djur på cirkus. I Tyskland var det 64 procent av befolkning som år 2012 uttryckte stöd för ett förbud mot vilda djur på cirkus. I Frankrike  uttryckte i maj 2012 57 procent av invånarna stöd för ett förbud mot djur på cirkusar överhuvudtaget. I en opinionsundersökning från i maj 2015, beställd av Djurens Rätt, svarade 68 procent av svenskarna att de är för ett förbud mot vilda djur på cirkus.

I dagsläget har nio europeiska länder inför ett förbud mot vilda djur på cirkus.

Läs mer

Läs FVE:s hela uttalande påwww.fve.org/uploads/publications/docs/fve_position_on_the_travelling_circuses_adopted.pdf.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: