Djurens Rätt
05 January 2021

Fågelinfluensa upptäckt - 18 000 hönor ska avlivas

Utbrottet har skett på en stor anläggning i Skåne som levererar kläckägg, det skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.  

– Utbrottet är naturligtvis bekymmersamt eftersom det rör en stor anläggning, och det finns många andra fjäderfäbesättningar i närområdet, säger Katharina Gielen, biträdande avdelningschef på Jordbruksverkets djuravdelning.

Jordbruksverket har beslutat att samtliga djur - 18 000 hönor - ska avlivas och byggnaderna ska saneras för att förhindra en spridning av viruset. Men risken för att människor i allmänheten ska smittas är i det närmaste obefintlig enligt Folkhälsomyndigheten.

Smittan sprids från vilda fåglar utan symptom och kan drabba många individer om det når tama fåglar eftersom det är vanligt att ha tiotusentals kycklingar eller höns på varje gård i - Sverige är ett av de länder i EU med flest kycklingar per gård.

Vanliga symptom hos höns och kycklingar är allvarliga, som ökad dödlighet, minskad aptit och diarré.

Det finns alltid en risk att viruset muteras, precis som covid-19, vilket kan leda till att fler arter drabbas av fågelinfluensa. Det har redan hänt med ett antal virusstammar som smittar från fåglar till hästar, människor eller grisar.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: