Djurens Rätt
17 September 2015

Finland skrotar djurskyddsombudsman

För två år sedan fick Finland en djurskyddsombudsman, ett uppdrag som låg under landets Jord- och skogsbruksministerium. Djurskyddsombudsmannens uppgift var att främja välmåendet för djur - såväl sällskapsdjur, lantbruksdjur och djur i det vilda.

Men idag rapporterar den finska nyhetskanalen YLE att djurskyddsombudsmannen läggs ner. Sari Salminen, som har haft tjänsten i två år, kommer enligt uppgifter inte att få förnyat förtroende och ombudsmannauppdraget läggs då ner. Med andra ord en snarlik utveckling jämfört med den i Sverige, där en Djurskyddsmyndighet inrättades och några år senare lades ner.

Samtidigt så kommer också beskedet att den utredning som gjorts hos Jord-och skogsbruksministeriet om landets pälsdjursfarmning läggs på is. Enligt uppgift vill myndigheten man inte utöka pälsföretagarnas åtaganden och med beslutet så sparar pälsbranschen tiotals miljoner euro i minskade investeringar i djurvälfärd på farmerna.

Istället kommer regeringen att se över den finska pälsdjursfarmningen i samband med beredningen av en ny djurskyddslag i Finland, ett lagförslag som ska presenteras till riksdagen tidigast om ett år.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: