Djurens Rätt
27 October 2015

Finlands sista delfinarium stängs

I Finland finns en anläggning som håller delfiner i fångenskap, nöjesparken Särkänniemi i Tammerfors. Men idag kom beskedet att djurhållningen läggs ner på grund av bristande lönsamhet.

– Delfinariets ekonomiska lönsamhet och den allmänna förändringen i attityden är inga nya fenomen utan de har utvecklats under åren, säger Särkänniemis styrelseordförande Sofia Vikman till finska YLE.

I Särkänniemis delfinarium hålls dag fyra flasknosdelfiner som under våren 2016 kommer att förflyttas till ett annat delfinarium.

Särkänniemi nöjespark i Tammerfors har inte berättat hela sanningen och har till och med ljugit om de problem som parkens delfiner haft. Det säger onlinepublikationen Long Play.

Särkänniemi har tidigare fått kritik för att ha fått tillstånd för sin hållning av delfiner utifrån den forskning som görs i delfinariet, men att det senare har framkommit att parken inte bedriver någon riktig vetenskaplig forskning på delfinerna. Djuren ska också ha drabbats diverse problem som orsakats av fångenskapen.

I Sverige finns fortfarande en anläggning som håller delfiner i fångenskap - Kolmårdens djurpark.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: