Djurens Rätt
12 May 2014

Fler djurvänliga beslut från Indien

Vi har tidigare skrivit om djurvänliga beslut från Indien – om hur de förbjudit djurförsök för kosmetika och hushållsprodukter, elefanter på cirkus och delfinuppvisningar. Nu kommer fler positiva nyheter från världens näst folkrikaste land.

Den första nyheten som kom var att Indien har stoppat användningen av tjurar i den s.k. jallikattu (en traditionell tjurtämjning), i arrangerade lopp, kamper och andra förevisningar. Beslutet togs i Indiens högsta domstol, som menade att företeelserna stred mot landets djurskyddslagar. Vidare skrev högsta domstolen i sitt beslut också att ”parlamentet med detta skulle ge djur konstitutionella rättigheter, vilket har skett i länder runt om i världen, för att bättre skydda deras värdighet och ära”.

Läs mer om beslutet här: www.petaindia.com/blog/sc-bans-jallikattu-bull-races-fights

Men inte nog med det – ett förslag om att förbjuda importen av kosmetika som testats på djur har också föreslagits. Indiens tidigare beslut om att förbjuda djurförsök för kosmetika från 2013 gällde endast djurförsök tillverkad i landet, inte importen av produkter. Om det nu föreslagna lagförslaget går igenom får Indien en liknande lagstiftning som EU, som förbjuder all djurtestad kosmetika i landet.

Läs mer om lagförslaget här:www.hsi.org/world/india/news/releases/2014/05/india-proposes-animal-test...

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: