Djurens Rätt
03 April 2019

Fler företag säger nej till burhållning av hönor

Under 2018 bestämde sig närmare 30 företag att säga nej till burägg efter samtal med Djurens Rätt. Den buräggsfria trenden fortsätter även i år då företag som Delicato och ÖoB meddelat att de slopar buräggen. Nu gör Korshags och ISS World samma sak!

Korshags, som köper in ca 3 000 liter majonnäs i veckan tillverkar inte bara sådant som säljs under det egna varumärket, utan även en mängd produkter åt andra företag.

– Våra majonnäsbaserade röror och såser ska vara 100 % fria från ägg från burhöns lagom till påsken 2019, säger Niklas Korshag, VD på Korshags.

Serviceföretaget ISS World meddelar att deras verksamhet säger nej till burhållning av hönor på global nivå till 2025. Bara i Sverige serverar de över 50 000 måltider varje dag till äldreboenden, skolor och olika restauranger.

– Det är positivt att företag tar heltäckande beslut i buräggsfrågan. Buräggen syns knappt i butikerna längre men de göms i sammansatta produkter. Ju fler företag som tar beslut - desto större anledning för Sverige att följa i Tyskland, Österrike och Luxemburgs fotspår och förbjuda den här typen av djurhållning, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

Andra företag som valt att publicera sina buräggsfria policies den senaste tiden är Hans & Greta, Delibake och Delmat.

Djurens Rätt informerar löpande företag om vilka förhållanden som djuren i livsmedelsindustrin lever under och vilka beslut företag kan fatta som bidrar till en mer djurvänlig värld.

Äggläget kan du läsa mer om hur företagen jobbar med just äggfrågan. Kom ihåg att det bästa du som enskild konsument kan göra för hönorna är att välja bort äggen helt och hållet. På Djurens Rätts inspirationssajt väljvego.se hittar du äggfria recept och fyra tips för att ersätta ägg i bakning, maränger m.m.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: