Djurens Rätt
23 March 2016

Fler kommuner blir buräggsfria

Under de senaste åren har det blivit allt vanligare att ställa djurskyddskrav i offentlig upphandling. Tendensen att ta hänsyn till icke-ekonomiska aspekter när kommuner köper in tjänster och varor har ökat kraftigt och responsen vi får från kommunerna har varit positiv. Att ställa krav på bland annat djurskydd vid offentlig upphandling har blivit möjligt tack vare nya EU-regler.

- Det är glädjande att se att allt fler kommuner tar den här möjligheten att verka för ett bättre djurskydd via upphandlingen, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens Rätt.

När det gäller inköp av animaliska produkter har äggen en särställning eftersom det finns krav på att vartenda ägg som säljs i EU ska vara märkt med en kod som berättar om inhysningsformen och därmed om hönans livsvillkor. Det är sällan så enkelt att ställa tydliga krav.

I den svenska äggindustrin hålls i dag 17 procent av omkring 7,5 miljoner hönor fortfarande i burar.  Ungefär 1 av 4 ägg som säljs går till restauranger och storkök, eller till produktindustrin. Där kan kommunernas upphandlare göra stor skillnad för djuren genom att välja bort buräggen.

Buräggsfria kommuner

  • Karlstad
  • Rättvik (beslutet träder i kraft 2016-10-01)
  • Ulricehamn
  • Umeå
  • Uppsala
  • Växjö

Läs gärna vår debattartikel om buräggsfri upphandling på Dagens Samhälle:www.dagenssamhalle.se/debatt/vaga-vaelja-bort-buraegg-upphandlare-23648.

Läs mer om hönor och ägg.

Dela: