Djurens Rätt
24 March 2015

Flera fall av misstänkt renplågeri uppmärksammas i Norrbotten

Redan förra helgen hittades en ren som blivit jagad och påkörd av en skoter och sedan lämnad ännu vid liv med öppna sår på benen. Andreas Kuhmunen som hittade renen anmälde händelsen till polisen men tidigt imorse sade polisen i Gällivare att de inte tagit del av anmälan än. Andreas Kuhmunen menar att polisen inte har skött ärendet på ett bra sätt och säger att ingen kom till platsen där händelsen inträffat.

- Jag tycker att de lägger mycket låg prioritering på sådana här händelser, säger  Andreas Kuhmunen säger till Sveriges Radio.

Svenska samernas riksförbund (SSR) kräver nu krafttag mot händelserna och menar att berörda myndigheter måste ta tag i saken för att förhindra att det sker igen.

- Det är otroligt viktigt att samhället och dess företrädare tydligt tar avstånd från det som nu sker, att det läggs tid och resurser på att lösa dessa brott är otroligt viktigt, säger Jörgen Jonsson förbundsordförande för SSR.

Senare under dagen kom uppgifter från Sameradion och SVT Sapmi att polisen varit på plats med helikopter för att säkra spår av den misstänkta illegala renslakten. Detta efter ett tiotalet renar ska ha jagats ikapp med skoter och klubbats ihjäl och transporterats därifrån för slakt.

Polisen har nu inlett förundersökning och brottet rubriceras som stöld, säger Maria Jakobsson vid polisens kommunikationsledning.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: