Djurens Rätt
15 September 2017

Foie gras fortfarande förbjudet i Kalifornien

Djurens Rätt har flera gånger skrivit om förbudet mot foie gras, eller ank- och gåslever, i Kalifornien. Förbudet röstades igenom första gången redan 2004 och har sedan dess gått flera omgångar i amerikanska domstolar. I januari 2015 ogiltigförklarat en domstol delstatens förbud och menade att det stred mot USA:s konstitution.

Men nu är förbudet tillbaka! En appellationsdomstol har kommit fram till att förbudet är lagligt, ett beslut som Wayne Pacelle från organisationen Humane Society menar kan ha stor betydelse. "Domslutet ger delstater rätt att förbjuda produktion och försäljningen av produkter som framställs genom en inhuman behandling av djur", säger Pacelle till tidningen Los Angeles Times.

Produktionen av foie gras innebär att ankor och gäss tvångsmatas med så stora mängder mat att deras lever sväller upp till tio gånger sin normala storlek. Fåglarna tvångsmatas flera gånger per dag genom att en pump körs ned i halsen och trycker ned upp till ett halvt kilo foder på bara några sekunder. Den förstorade levern kan leda till att fåglarna får svårt att gå och andas. Många djur dör av skador, värmeslag och av att levern slutar att fungera. Uppfödningen är inte tillåten i Sverige, liksom i 22 andra länder, men ank- och gåslever importeras hit och säljs i butiker och på restauranger.

Uppdatering 8 januari

Den 7 januari meddelade USA:s högsta domstol att de inte tar upp den överklagan mot beslutet om att förbjuda foie gras i Kalifornien som lämnats in. Det innebär att förbudet mot försäljningen av foie gras i Kalifornien kvarstår, det rapporterar bland annat nyhetsbyrån Reuters och organisationen HSUS.

Källor

Chefs react angrily as federal appeals court upholds California ban on foie gras, Los Angeles Times, 15 september 2017

California’s Foie Gras Ban Is Back, Eater San Francisco, 15 september 2017

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: