Djurens Rätt
08 November 2016

Foie gras tillbaka på Operakällarens meny

I februari 2006 meddelade lyxrestarunagen Operakällaren i Stockholm att de tog bort foie gras, ank- och gåslever, från menyn. Beslutet togs efter en kampanj av organisationen Djurrättsalliansen. "Att tvångsmata gäss är verkligen inte särskilt trevligt" sa Operakällarens kökschef då.

Nu, tio år senare, är dock produkten tillbaka. ”Vi har anklevern tillbaka på menyn” skriver restaurangen i ett mail.

Uppdatering 10 november: I ett mail skriver Operakällaren att produkten som serveras kommer från frigående ankor i Spanien som inte tvångsmatas.

Produktionen av foie gras innebär att ankor och gäss tvångsmatas med så stora mängder mat att deras lever sväller till upp mot tio gånger sin normala storlek. Fåglarna tvångsmatas flera gånger per dag genom att en pump körs ned i halsen och trycker ned upp till ett halvt kilo foder på bara några sekunder. Den förstorade levern kan leda till att fåglarna får svårt att gå och andas. Många djur dör av skador, värmeslag och av att levern slutar att fungera.

Tvångsmatning är förbjuden i flera EU-länder, inklusive Sverige. Ank- och gåslever importeras dock till Sverige och säljs i butiker och på restauranger.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: