Djurens Rätt
28 December 2017

Förändring på gång för hönorna i Baltikum

Sedan februari i år har Djurens Rätt, tillsammans med koalitionen Open Wing Alliance haft samtal med Rimis svenska ägare angående deras försäljning av burägg och nu kommer det efterlängtade beskedet; buräggen kommer vara bort från butikernas hyllor senast år 2025. Beskedet bekräftas av Ola Fernvall, talesperson för Rimi Baltics ägarbolag.

– Rimi kommer arbeta målmedvetet mot att helt ha slutat med burägg 2025, och för att lyckas kommer de att arbeta för att få med sig både lokala leverantörer och kunder på den här stora omställningen.

De baltiska djurrättsorganisationerna Nähtamatud Loomad i Estland, lettiska Dzivnieku Briviba och Tušti narvai i Litauen har sedan augusti bedrivit en kampanj riktad mot Rimi Baltics försäljning av ägg som kommer från hönor i bur. De har i samband med denna släppt filmmaterial som visar de fruktansvärda förhållandena som hönorna lever i. Djurens Rätt har stöttat kampanjen och samtidigt haft en lång dialog med Rimi Baltics ledning.

–  Vi är glada över att Rimi Baltic äntligen lyssnat på och tagit till sig av de synpunkter som både konsumenter och djurrättsorganisationer framfört, säger Benny Andersson, verksamhetschef på Djurens Rätt.

På andra sidan Östersjön lever de allra flesta hönor inom äggindustrin sina korta liv i burar, och under outhärdliga förhållandena. Samtidigt som det är ett stort genombrott att Rimi Baltic tar bort dessa ägg från sitt sortiment, så återstår mycket att göra.

–  Samtidigt som det är ett glädjande besked, så uppkommer frågan om varför det kan ta så pass lång tid att fatta ett så självklart beslut. Det är gallerburar som plockas bort, inte en månlandning som ska genomföras, avslutar Benny Andersson, verksamhetschef på Djurens Rätt.

Beskedet kommer hjälpa 100 000-tals hönor till ett bättre liv och Djurens Rätt hoppas fler företag kommer ta efter, inte minst i Sverige.

Nathalie Söderström

Nathalie Söderström

Ansvarig för företagsrelationer
Dela: