Djurens Rätt
27 September 2016

Förbjud vilda djur på cirkus!

Förslaget till ny djurskyddslag har återigen skjutits på framtiden. I samband med en manifestation utanför riksdagen idag uppmandes regeringen att bryta loss förslaget om att förbjuda vilda djur på cirkus och snarast genomföra en lagändring som innebär ett förbud mot vilda djur på cirkus.

Här kan du se fler bilder från manifestationen: www.flickr.com/photos/djurensratt/albums/72157673227219512.

I samband med manifestationen överlämnades PETA:s upprop med 20 000 namnunderskrifter där regeringen ombeds att snarast förbjuda vilda djur på cirkus. Tidigare i år lämnade Djurens Rätt över ett upprop med mer än 155 000 underskrifter för ett förbud i Sverige.

– Nu är det jätteviktigt att regering och riksdag lyssnar på opinionen och på de svenska och internationella experter som alla uppmanar till att elefanter och sjölejon förbjuds på cirkus. Här finns möjlighet att lägga fram ett lagförslag som ligger i linje med en modernare djursyn. Det här kan inte vänta säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Manifestationen fick stöd av tre riksdagsledamöter som alla tre gav sitt stöd för ett förbud - Elin Lundgren (S), Jens Holm (V) och Carl Schylter (MP).

– Vilda djur djur ska slippa vara showdjur för att underhålla oss. Det är omodernt och empatilöst, säger Elin Lundgren.

– Livet är fullt av lek, nyfikenhet och att göra saker vi trivs med. Allt detta tar vi från de vilda djuren när vi tvingar dem att uppträda på cirkusar. Vi stjäl inte bara deras frihet, vi tar också deras värdighet från dem. Det måste upphöra nu!, säger Carl Schlyter.

– Djur hör inte hemma på cirkus. Att tvinga djur att göra onarturliga konster är förlegat och borde förbjudas. Cirkus är ju jätteroligt men låt djuren slippa cirkusen, säger Jens Holm.

Debatten om vilda djur som används som underhållning har växt sig allt starkare under de senaste åren. Enligt en opinionsundersökning från tidigare i år anser 78 % av svenskarna att det inte ska vara tillåtet att hålla vilda djur som exempelvis elefanter och sjölejon på cirkus.

– Varje dag som den här lagen skjuts upp är en till dag av lidande för de djur som hålls i bur och blir slagna inom cirkusindustrin. Vi ber den svenska regeringen att förbjuda detta föråldrade spektakel omedelbart - för djurens skull måste showen få ett slut, säger Harriet Barclay, PETA:s koordinator för europeiska relationer.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: