Djurens Rätt
14 April 2020

Förbud mot att äta hundar och katter föreslås i Kina

Förslaget från det kinesiska jordbruksministeriet innebär att hundar och katter skulle tas bort från den lista som reglerar vilka djur som får födas upp för att bli kött, pälsar eller användas i medicinskt syfte i Kina. Förslaget presenterades i förra veckan, ett definitivt beslut förväntas den 8 maj. Hundar och katter fanns tidigare med på listan rapporterar tidningen Expressen.

Orsaken till förändringen är enligt ett uttalande från jordbruksministeriet allmänhetens oro kring hur djuren behandlas och en växande medvetenhet kring djurskydd. Samtidigt är det ovanligt att hundar och katter äts i Kina och nästan 100 miljoner hundar och katter hålls redan idag som familjedjur i landet.

Beslutet är ett tecken på att Kinas påverkas av omvärlden och att förändring är möjligt skriver organisationen Humane Society International i en kommentar. Organisationen menar att flera positiva steg för djuren har tagits i Kina den senaste tiden.

Den rådande covid-19-pandemin har satt strålkastarljuset på kopplingen mellan hur vi håller djur och spridningen av virus mellan djur och människor. Många experter menar att en förändring är nödvändig, både gällande djurmarknader i länder som Kina samt  den globala storskaliga djurindustrin.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: