Djurens Rätt
29 November 2013

Företagens reaktioner på angoraskandalen

Här listar vi företagens reaktioner och kommentarer till angoraull.

& Other Stories

Har tagit bort angora från hyllorna och kommer inte köpa in. 

Acne

Slutar sälja kläder med angoraull.

ASOS

Har tagit bort angora från hyllorna och kommer inte köpa in.

Carlings

"Carlings tar ansvar, også for dyrevelferd. Vi har besluttet å stanse produksjon og import av produkter med angora inntil videre undersøkelse av forholdene er gjort. Kunder som ønsker å bytte varer med angora får også gjøre det. Kunder kan lese mer om våre krav til leverandører på varner.no."

Cheap Monday

Har tagit bort angora från hyllorna och kommer inte köpa in. (Cheap Monday ägs av H&M, ser mer information om dem nedan.)

COS

Har tagit bort angora från hyllorna och kommer inte köpa in. 

Cubus

"Cubus tar ansvar, også for dyrevelferd, se våre krav. Cubus har stanset produksjon og import av produkter med angora inntil videre undersøkelse av forholdene er gjort. At det er satt søkelys på angora betyr at bransjen kan ta et enda større ansvar for å følge opp at krav blir overholdt."

Ellos

"Ellos värnar om djuren och försöker ta ansvar för djurhanteringen. Vi får ju stöd i detta arbetet genom att vara medlemmar hos er. Vi är helt emot hur de behandlar angorakaninerna. Vi har tagit bort de produkter som våra kunder kan beställa som innehåller angora och håller på att kartlägga hur det ser ut hos våra underleverantörer. Vi har stoppat alla kommande ordrar med angoraprodukter i avvaktan på våra resultat och är tveksamma till fortsatt användning av angora oavsett."

Elvine

"Det är verkligen en fruktansvärd behandling som kaninerna utsätts för. Vi tar definitivt ställning emot detta, i dagsläget har vi inga produkter med angora på marknaden."

Filippa K

"Angorafrågan är en större principiell fråga där vi som företag nu väljer att stötta en bojkott av kinesisk angoraull för att på det sättet försöka påverka kinesiska myndigheter att ta fram en lagstiftning som kräver god djurhållning hos alla uppfödare. Därför väljer vi bort kinesisk angoraull i våra kommande kollektioner."

Gina Tricot

Gina Tricot var bland de första företagen att reagera och de har nu valt att plocka bort inte bara angoraull utan säger att de helt slutar med både dun, fjäder och läder. På Gina Tricot efterlyser man nu att flera företag, och klädbranschen i stort, går samman för att försöka påverka den kinesiska lagstiftningen som tillåter att djuren far illa.

Glitter

"Vi på Glitter stödjer inte denna typ av grymma behandling av djur och har tagit ett aktivt val att inte ha Angora eller annan typ av päls i våra produkter. Vi är stolta att vara med i Fur Free Retailer Program och tar detta på största allvar.

Vi har just nu i vårt sortiment ett set med halsduk, mössa och vantar i tre färger som är helt angorafria men påminner om detta material. Produkterna är märkta så att våra kunder lätt ska kunna se att det INTE rör sig om äkta vara."

Haléns

"Vi tog ställning idag att sluta med all försäljning av angoraprodukter, och här idag gått ut med detta uttalande; Halens tar starkt avstånd från den behandling av angorakaniner som visats i media de senaste dagarna. Med anledning av detta kommer vi att skärpa vår produktpolicy och omedelbart stoppa produktionen och försäljningen av alla angoraprodukter. Vi kommer att använda alternativa material fram till att vi har möjlighet att spåra och säkra att produktionen av angora sker på ett acceptabelt sätt."

H&M

I ett mail till Djurens Rätt skriver H&M: "H&M [slutar] helt att producera angoraprodukter från och med nu. Vi kommer dock att ha kvar de produkter som redan finns i butik och sälja av dessa men vi kommer alltså inte producera några nya produkter utan lägger till angora på vår lista av förbjudna material.

Indiska

"Eftersom vare sig vi eller vara leverantörer kan garantera varifrån ullen kommer, da den köps på marknader dar man inte kan veta vilken leverantören av ullen ar, sa har vi på Indiska beslutat att dra tillbaka de två plagg vi hade i butik, med några procent angora i. Vi har också beslutat att inte mer köpa in några plagg mer med angora i."

KappAhl

"Med anledning av den osäkerhet som råder kring hur angorakaniner i Kina behandlas har vi på KappAhl, sedan i tisdags, beslutat att tillsvidare stoppa all produktion som innehåller angora."

La Redoute

Skriver på sin Facebooksida att: "Med anledning av de hemska bilderna på plågade angorakaniner vill vi bara meddela att La Redoute Sverige har valt att stoppa försäljningen av produkter som innehåller angora fram tills det är bekräftat att våra leverantörer garanterar en etisk djurhållning under tillverkningsprocessen. Enbart angora-produkter som är tillverkade under etiskt försvarbara förhållanden kommer att säljas i Sverige."

Lindex

Säger att de tittar på andra alternativ för framtiden och tills de har möjligheten att ytterligare spåra och säkra hanteringen i tillverkning kommer de inte att köpa in fler angoraprodukter till sortimentet.

Monki

Har tagit bort angora från hyllorna och kommer inte köpa in. 

MQ

Stoppar inköp av plagg med angora.

Next

Säljer angora men komma inte köpa in mer.

NK (Nordiska kompaniet)

Uppmanar alla företag i varuhuset att se över sitt sortiment. 

Team Sportia

"Team Sportia säljer inte produkter med päls från angorakaniner. Vi kommer att lägga till det i vår djurrättspolicy."

Timberland

"Vi har kun 2 artikler med Angora i vårt Skandinaviske sortiment og det er nå tatt ut av alle våre butikker."

Zalando

Skriver till oss att de lägger stor vikt vid hållbar produktion och hänsynsfull behandling av djur. Därför plockade de bort produkter med päls, levande plockat dun och djur som föds upp för klädesplagg.

"Vi har etablerat riktlinjer för samarbeten med varumärken med tanke på detta och vi samarbetar hela tiden tätt med våra leverantörer för att garantera att dessa standarder möts."

Åhléns

"Angående videoklippet som organisationen PETA har skickat ut där det framgår att kaniner hanteras på ett mycket grymt sätt, vill vi på Åhléns förtydliga att vi helt tar avstånd från denna behandling av djur. Redan i måndags säljstoppade vi de fåtal angoraprodukter som Åhléns producerar samt uppmanade de företag vars varumärken vi säljer i våra varuhus att vidta åtgärder omgående.

I våra generella inköpsvillkor förbinder sig leverantörerna att säkerställa god djuromsorg för de djur som används för våra produkter. Tills vi på ett systematiskt sätt kan verifiera att det inte förekommer några plågsamma metoder när angora tas fram kommer vi inte att använda materialet i våra produkter."

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: