Djurens Rätt
01 February 2014

Forskare föreslår skatt på klimatbelastande livsmedel

Maten står för 25 % av den totala utsläppsmängden växthusgaser som en svensk släpper ut. Hälften av detta kommer ifrån köttet vi, i genomsnitt, äter. Detta säger Elin Röös i ett inslag i TV4 Nyheterna ikväll.

Konsumtionen behöver minska

Köttkonsumtionen har ökat i Sverige, trots alla skandaler som rullats upp i media som visat hur djuren i livsmedelsindustrin har det. Detta rapporterades i en rapport från Jordbruksverket i höstas. Vi äter bra mycket mer kött och mejeriprodukter än vad som rekommenderas av Livsmedelsverket.

Nu föreslår forskare som Röös att ett första steg skulle kunna vara att minska konsumtionen med åtminstone 20-25 %.

- Jag tror att det krävs kraftiga styrmedel för att svänga om det här, säger hon. Hon vill beskatta klimatbelastande livsmedel som kött och använda de pengarna som skatten skulle dra in till att ekonomiskt stödja bönder och producenter som tar fram mat med mindre klimatpåverkan och högre djurvälfärd.

Vi har ju redan idag värmt upp jorden med ungefär 1 grad och fortsätter vi så får vi naturligtvis problem att producera mat överhuvudtaget.

Vegoåret 2014

Under den första månaden av 2014 så har vi sett flera tecken på att det kan bli ett grönare år i år. Det kommer ut nya vegetariska tidningar och matkassar på marknaden och ett köttfritt år spås vara ett nyårslöfte att räkna med. Djurens Rätts Peter Nilsson och också samlat lite trendspaningar för det gröna året i Djurens Rätts blogg, läs mer här om vegoåret 2014.

Mer om köttskatt

Köttskatt är en fråga som dykt upp i debatten med jämna mellanrum och under Almedalsveckan 2013 var det en fråga som togs upp under flera seminarier. Mer om dessa samt lite mer fakta om utsläppsnivåer vid animalieproduktion hittar du här. År 2013 var också året då jordbruksverket föreslog en köttskatt, eller gjorde det inte det? Läs mer…

Januari har börjat bra som vegoår och nu ser vi fram emot ett ännu grönare februari!

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: