Djurens Rätt
18 September 2016

Fortsatt djurplågeri bakom angoraull

2013 släppte organisationen PETA filmer som visade hur kaniner i Kina plågades i produktionen av angoraull - kaninerna fick pälsen bortryckt medan de levde och skrek i smärta. Runt om världen reagerade människor och företag - i Sverige har stora klädföretag som Ellos, Bubbleroom, Nelly.com, H&M, Filippa K, Indiska, Lindex, Gina Tricot, Acne med flera valt bort angoraullen.

Också i Frankrike tog flera företag avstånd från angora, men där lanserades också en märkning - "fransk angora" - som garanterade att kaninerna var uppfödda i Frankrike och under bättre villkor. Men nu har den franska organisationen One Voice släppt en film som kan visa att lidandet och det djurplågeri som kaninerna utsätts för är detsamma, oavsett var angoraullen är producerad.

I filmen, inspelad i Frankrike tidigare i år, går det att se hur kaniner spänns fast på ett bord och hur pälsen dras från dem medan de skriker. En kanin stelnar till, men är inte död utan i chock.

Här kan du se hela filmen, men vi vill varna för obehagliga bilder

Det finns i Frankrike ett 30-tal gårdar som föder upp kaniner för angora. Enligt organisationen One Voice så kontrolleras inte dessa gårdar av myndigheterna på samma sätt som t.ex. är fallet när kaniner hålls för sitt kött eller i djurförsökslaboratorium.

Detta kan du göra

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: