Djurens Rätt
27 July 2015

Fortsatt förbud mot rävjakt i Storbritannien

I november 2004 antogs ett förbud mot rävjakt i det brittiska parlamentet. Jakten hade en 350-årig historia i England och Wales men var också kraftigt kritiserad. Till slut vann partiet Labour och djurrättsrörelsen i Storbritannien en lång och hätsk strid om jakten och ett förbud röstades igenom i parlamentet.

Det är inte all jakt på rävar som är förbjuden utan den som sker med hundar i flock (enligt förbudet får man inte jaga räv med fler än två hundar) och med jägare till häst, en jakt som avslutas med att hundarna biter ihjäl räven.

Förbudet har dock på senare tid varit hotat. Då partiet Tories, med premiärminister David Cameron i spetsen, tidigare i år vann valet tolkade många detta som att förbudet skulle rivas upp. Att åter tillåta jakten är något som Tories och David Cameron varit tydliga med att de vill göra.

Men nu har den planerade omröstningen dragits tillbaka sedan det stått klart att premiärminister Camerons förslag om att luckra upp förbudet skulle ha röstats ner i det brittiska parlamentet. Istället för att utsätta sig för ett nederlag i en omröstning drogs förslaget tillbaka.

Bakom denna framgång ligger ett hårt arbete där många engagerade medborgare, djurrättsorganisationer, kändisar och andra engagerat sig för att behålla förbudet. Det är dock endast en delseger och nu fortsätter arbetet för att få förslaget om att riva upp förbudet att permanent dras tillbaka.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: