Djurens Rätt
20 July 2020

Fortsatta kycklingskandaler vid Guldfågelns slakteri

Djurens Rätt har inte fått ut någon specifik information om djurskyddskontroller på kycklingslakteriet i år. Samtidigt visar antalet informationsbrev från Livsmedelsverket till Länsstyrelsen att något inte står rätt till. Det rapporterar Foodmonitor.

Sekretessbeläggningen i informationen som Foodmonitor fått ut är mycket strikt. Men åtminstone ett brev innehåller information om kycklingar som var så pass skadade eller sjuka att de behövde akutavlivas. 

Bara under första halvåret 2020 har 14 stycken informationsbrev om djurskydd skickats från kontrollanter på Livsmedelsverket till Länsstyrelsen. Det är mer än under hela 2019 eller liknande antal som under första delen av skandalåret 2018. 

Det här tyder på att bristerna hos Guldfågeln finns kvar, om inte de officiella veterinärerna mot förmodan blivit mer noggranna. Kanske inte konstigt med brister när hundratusentals individer slaktas varje vecka? Förändring måste ske från grunden, säger Anna Harenius, sakkunnig på Djurens Rätt. 

Fakta

Guldfågeln AB är Sveriges näst största kycklingproducent, med slakt av ungefär 50 miljoner kycklingar per år. Kycklingarna hängs upp i benen så att deras huvuden kan doppas i ett elbad för bedövning innan avblodning. Den kritiserade elbadsbedövningen är både stressframkallande och full med risker.

 

Moa Ranum

Moa Ranum

Insamlingschef
Dela: