Djurens Rätt
10 October 2012

Frågan om kycklingar som dör under transporter lyft i riksdagen

I en skriftlig fråga (2012/13:30) till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) har riksdagsledamoten Helena Leander (MP) frågat ministern vad han avser att göra för att förhindra att kycklingar dör under transporter på väg till slakt.

SVT:s Rapport, och Djurens Rätt i rapporten "Var är alla kycklingar?", har i veckan berättat om en kycklinguppfödning där 80 miljoner kycklingar slaktas i Sverige var år – 160 000 av dem dör dock redan i transporten på väg till slakteriet.

I sin fråga till landsbygdsministern skriver Helena Leander:

"I dagarna rapporterar medierna att 160 000 kycklingar varje år dör vid transporter i Sverige. Vissa skadas redan vid lastningen, när kycklingarna sopas in i en maskin för att sedan packas in i lådor som lastas i långtradare. Andra dör av kvävning eller överhettning i de tätpackade lådorna under transporten. Varje enskilt djur har endast ett lågt ekonomiskt värde för transportören, och därför har låga transportkostnader tillåtits att sättas före djurens välbefinnande. För att ge djurens välbefinnande även ett ekonomiskt värde föreslog sanktionsavgiftsutredningen (SOU 2006:58) sanktionsavgifter för slaktdjurstransporter med höga dödlighetstal. Det har dock hittills varken blivit några sanktionsavgifter eller några andra åtgärder för att minska dödligheten vid kycklingtransporter.

Vad avser landsbygdsministern att göra för att minska antalet kycklingar som dödas och skadas vid transporter?"

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: