Djurens Rätt
06 April 2022

Framgång: Äggkonsumtionen har minskat

Ny statistik från Jordbruksverket visar att svenskar har konsumerat ungefär 140 miljoner färre ägg under 2021. Det innebär att mer än 800 000 färre hönor och tuppkycklingar har dödats till följd av äggindustrin jämfört med året innan, enligt en beräkning gjord av Djurens Rätt.

– Det är en stor framgång och ett tydligt steg i rätt riktning, genom att fler väljer vego förändras livet för hundratusentals djur. Det finns gott om djurvänliga alternativ för bakning och matlagning idag, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

I Sveriges äggfabriker finns fortfarande mängder av hönor vars kroppar slits ut för att de ska kunna värpa ägg kontinuerligt året runt. Hälften av alla kycklingar som kläcks i anslutning till äggfabrikerna är tuppkycklingar. Eftersom de inte lägger ägg dödas de direkt efter att de kläckts. 

Djurens Rätt har under många år arbetat aktivt med att förbättra situationen för hönor, tuppar och kycklingar. Under 2021 kunde vi äntligen meddela att alla livsmedelskedjor var buräggsfria efter envist arbete från Djurens Rätt.

– Jag vill tacka alla som engagerat sig för djuren och gjort den här framgången möjlig. Nu arbetar Djurens Rätt vidare för att trenden ska fortsätta åt rätt håll och för att ännu fler ska välja bort äggen, avslutar Camilla Bergvall.

 

I en tidigare version av texten skrev vi 10 miljoner ägg i minskning, men det korrekta är 140 miljoner ägg.

Malin Ensgård

Malin Ensgård

Digital kommunikatör
Dela: