Djurens Rätt
19 May 2016

Framgång i arbetet mot Toro de la Vega

Det har tagits positiva beslut kring djurplågeriet i samband med den spanska festivalen Toro de la Vega, men något förbud som det först rapporterades är det inte.

Toro de la Vega är en tradition som går flera hundra år tillbaka i tiden och som varje år äger rum i den spanska staden Tordesillas. Den går ut på att tjurar får spjut och lansar kastade på sig så att de till slut förblöder till döds under stort lidande. I september arrangerades en protestmarsch mot Toro de la Vega i Madrid som var en av de största demonstrationen mot djurplågeri i världen.

Igår fattade regionen Kastilien och León, där Tordesillas ligger, ett beslut som kan vara ett första steg mot att denna tradition placeras i historieböckerna. Men beslutet är långt från det förbud som det spanska djurpartiet PACMA och flera spanska medier först rapporterade om, och som Djurens Rätt baserade sin första nyhetstext på.

PACMA sammanfattar på sin webbsida vad beslutet innebär:

  • Det blir förbjudet att offentligt döda tjurar i samband med Toro de la Vega.
  • Varje handling som skadar djuret fram till dess död - vilket innefattar användningen av spjut och lansar - är inte längre tillåten.

PACMA är dock hoppfulla om att detta är början på slutet för festivalen. José Ramón Muelas Garcia, en av arrangörerna, intervjuas i tidningen Huffington Post och säger att ta bort dödandet av tjuren är som att ”ta bort alkoholen ur vinet eller koffeinet ur kaffet” och att Toro de la Vega inte kan hållas om inte tjuren får dödas som tidigare.

"Nyheten är bra men otillräcklig. Detta blodiga spektakel måste avskaffas i sin helhet" skriver djurrättsorganisationen Igualdad Animal på sin webbsida.

Så som sagt långt från det förbud som först rapporterades, men förhoppningsvis början på slutet för denna djurplågeri som endast hör hemma i historieböckerna.

Sedan tidigare har städerna Ondara, Benitachell och Javea förbjudit företeelsen att tända eld på tjurars horn under Jesus Nazareno-festivalen.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: