Djurens Rätt
07 November 2018

Framgång för kalvar, hönor och grisar i Kalifornien

60 procent av de röstberättigad i Kalifornien röstade för proposition 12 som nu kommer träda i kraft senast 2022. Förslaget innebär:

  • Förbud mot burhållning av hönor efter 2021
  • Kalvar ska få en yta på minst 4 m2 per individ
  • Hönsfåglar i äggindustrin ska få minst 0,1 m2 per individ.
  • Grisar med kultingar ska få minst 2,2 m2 per individ

Ändringen kommer innebära att det blir dyrare att producera kött och ägg i Kalifornien, vilket tros innebära att färre djur kommer att födas upp samtidigt som de djur som fortfarande föds upp kommer få ett något bättre liv. De nya reglerna i Kalifornien blir samtidigt den striktaste djurskyddslagstiftningen som finns i USA och kommer förhoppningsvis inspirera fler delstater att ta efter.

Kalifornien får med beslutet också en striktare lagstiftning än den som finns i Sverige på dessa områden. I Sverige är burhållning av hönor fortfarande tillåtet och hönorna får hållas på 0,06 m2 per individ, kalvar får hållas på 1,5 m2 och grisar får hållas på 0,9 m2 per individ beroende på vikt.

Också i andra amerikanska delstater togs djurvänliga beslut i samband med det så kallade mellanårsvalet. I exempelvis Florida röstades ett förbud mot hundkapplöpning igenom. I just Florida finns 11 av 17 hundkapplöpningsbanor i USA.

Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: