Djurens Rätt
24 May 2021

Framgång: Linas Matkasse slutar med turbokycklingar

Djurens Rätt har under de senaste månaderna upplyst konsumenter om hur kycklingarna som hamnar i Linas Matkasse har haft det. Många har kontaktat Linas Matkasse med en vädjan om att ta mer ansvar för kycklingarna och fler än 12 000 personer skrivit under Djurens Rätts upprop till Linas Matkasse.

– Det känns fantastiskt att Linas Matkasse nu valt att lyssna på konsumenternas önskemål. Att som Sveriges största matkasseföretag ta detta beslut för kycklingarnas välfärd är viktigt för att föra djurskyddet framåt, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Matkasseföretaget meddelar att de kommer arbeta med att implementera de förbättringar som ryms inom ramen för European Chicken Commitment (ECC) samt att de ger kycklingarna rätt till utevistelse efter önskemål från konsumenter.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som har engagerat sig genom att höra av sig till Linas Matkasse och uppmanat dem att ta mer ansvar för kycklingarna. Alla som har skrivit under vårt upprop, som har gjort sin röst hörd på sociala medier och förstås alla medlemmar i Djurens Rätt som gör förändring för djuren möjlig varje dag. Tillsammans gör vi skillnad för djuren, säger Linn Bleckert, kampanjansvarig för Djurens Rätt.

Kycklingarnas situation i djurfabrikerna

Kycklingar är de landlevande djur som är flest och har det sämst. Den tillväxtinriktade aveln har gjort att kycklingarna växer så snabbt att de får ont. Kycklingar lever sina fem veckor korta liv instängda i djurfabriker. Där har de ett utrymme att växa på som är mindre än ett A4-papper per kyckling och de förväntas växa från 40 gram till 2 000 gram under 35 dagar. Endast 1 procent av kycklingarna får vistas utomhus innan de slaktas.

Om European Chicken Commitment

ECC är ett antal välfärdskriterier som tagits fram av Djurens Rätt tillsammans med ett 30-tal andra ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa. I kriterierna ingår bland annat att kycklingarna ska få mer plats att röra sig på, inte använda sig av snabbväxande raser, att sittpinnar finns i stallarna och att skonsammare slaktmetoder används. Företagen ska ha uppfyllt kriterierna fullt ut senast 2026.

Linas Matkasse är Sveriges största matkasseföretag och blir det senaste tillskottet bland de över 200 andra företag som redan valt att jobba med ECC. Sedan tidigare har konkurrenterna Marley Spoon, Hello Fresh, Veckansmiddag, Matkomfort och Årstiderna valt att börja arbeta utifrån samma kriterier. 

 

Linn Åkesson

Linn Åkesson

Kommunikationschef
Dela: