Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/palsindustri/Shutterstock_Max_Mara
06 August 2024

Framgång: Max Mara blir pälsfria!

Det italienska modemärket Max Mara Fashion Group har tagit ett viktigt beslut för alla de djur som föds upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. Modemärket kommer att sluta använda päls i sina produkter, ett beslut som är resultatet av Djurens Rätts långvariga och ihärdiga arbete.

I februari 2024 inledde Djurens Rätt, tillsammans med andra organisationer världen över, en kampanj mot det italienska modemärket Max Mara där företaget uppmanades att sluta använda päls. Under modeveckorna i New York, London, Milano och Paris fick Max Mara över 270 000 e-postmeddelanden, 5 000 samtal och otaliga inlägg på sociala medier riktat mot sig från djurvänner över hela världen som krävde att de skulle anta en pälsfri policy. Modemärket har nu bestämt sig för att lyssna på den starka opinionen mot pälsindustrin.

– Vi är oerhört glada över att Max Mara har fattat detta viktiga beslut som kommer att skona många djurs liv. Pälsindustrin är en starkt ifrågasatt bransch som hör hemma i historieböckerna och inte på catwalken, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Med över 2 500 butiker i 105 länder, och tidigare försäljning av minkhandskar, manschetter av rävpäls och nyckelringar av mårdhundsskinn, ansluter sig Max Mara nu till de stora modehusen som redan har avvecklat päls, inklusive Dolce & Gabbana, Saint Laurent, Valentino, Prada, Gucci, Versace, Alexander McQueen, Balenciaga och Armani.

– Det är fantastiskt att allt fler säger nej till päls. En minskad efterfrågan från designers och klädmärken kombinerat med att en lång rad länder i både Europa och utanför har valt att avveckla pälsindustrin visar att framtiden verkligen är pälsfri, säger Camilla Bergvall.

Max Maras nya policy markerar ett betydelsefullt steg framåt för en mer djurvänlig modeindustri och sätter press på andra stora aktörer att följa efter. Detta beslut hade inte varit möjligt utan alla engagerade djurvänner som har stått upp för pälsdjuren och uppmanat Max Mara att anta en pälsfri policy.

I över 50 år har Djurens Rätt arbetat för att se en avveckling av pälsdjursfarmer. Genom ihärdigt påverkansarbete har organisationen bidragit till att sätta press på Max Mara och andra företag att säga nej till päls. Medborgarinitiativet Fur Free Europe satte dessutom press på EU:s makthavare, vilket bland annat har lett till att den svenska regeringen avsatt ett omställningsstöd som bedöms innebära slutet för pälsindustrin i landet.

Stöd oss

Stöd oss i arbetet för djuren!

Tack vare ditt stöd kan vi påverka företag att anta starkare djurskyddskrav och driva kampanjer för att informera allmänheten om djurens situation. Vi behöver bli fler.

Bli månadsgivare
Nanna Thydén

Nanna Thydén

Presskommunikatör
Dela: